Båt, buss, bil eller cykel

Hitta hit

Oavsett om tar dig hit med buss, bil eller vattentaxi är Stockholms skärgård närmare än du tror. Regelbunden båttrafik går till de flesta större öar, medan kuststäderna Vaxholm, Norrtälje, Nynäshamn och Gustavsberg nås med buss från stan. Både bussarna och majoriteten av båtarna går året runt, även om turerna är tätare under sommaren. Det går också att ta sig till många populära skärgårdspärlor med tåg, bil och till och med på cykel.

 

På grund av den nuvarande situationen med coronaviruset covid-19 uppmanar SL och Waxholmsbolaget, efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att undvika resor med kollektivtrafiken i Stockholm och skärgården i den mån det går.

För mer information:
SL:s hemsida
Waxholmsbolagets hemsida

 

MED BÅT

De flesta större öarna trafikeras av Waxholmsbolaget eller annan reguljär båttrafik. Många av turerna utgår från centrala Stockholm och tar dig ända ut i havsbandet. 

Strömma/Cinderellabåtarna 
Utgår från Strandvägen i centrala Stockholm och erbjuder trafik till många öar i mellersta skärgården. Biljetter säljs både ombord och kan förköpas på hemsidan. 
Läs mer på stromma.com

Blidösundsbolaget
Helgturer från Stockholm till Norrtälje på fredagar och åter från Furusund till Stockholm på Söndagar. Biljetter säljs både ombord och kan förköpas på hemsidan. Läs mer på blidosundsbolaget.se

Roslagens sjötrafik
Erbjuder reguljär direkttrafik mellan Sandhamn och Stavsnäs med m/s Tärnan. Biljetterna köps på plats. 
Läs mer på roslagenssjotrafik.se

Möja Båttaxi 
Erbjuder reguljär direkttrafik mellan Sollenkroka och Möja. Biljetter måste förbokas. Läs mer på mojabattaxi.se

Utö, M/S Ramsö,  Ellboda rederi
Erbjuder reguljär trafik till och från Utö. Biljetter kan förbokas. Läs mer https://www.ellboda.se/ 

 

Waxholmsbolaget

Biljetter och tidtabeller
Biljetter köper du ombord och det går att betala med kontanter, kort eller med reskassa på Access-kortet. Det är viktigt att spara biljetten, som du lämnar till personalen när du kliver av båten. Precis som i övriga kollektivtrafiken kan du inte boka plats.

På www.waxholmsbolaget.se hittar du information om vilka bryggor som trafikeras, och här finns även en reseplanerare som hjälper dig att hitta rätt. Waxholmsbolaget har också en app att ladda ner, där du kan planera din resa. 

Glöm inte semaforen
Längst ut på bryggorna i skärgården finns en semafor som ska vara uppfälld i lodrätt läge för att signalera till personalen på båten att någon vill stiga på. När det är mörkt behöver du en ficklampa att blinka med mot båten.

Med Taxibåt

Taxibåtar i Stockholms skärgård 

App för Taxibåtar

Nyhet: Skärgårdsexpressen går under sommaren från cityterminalen till Sandhamn, Nämdö och Bullerö

https://www.mynewsdesk.com/se/transdev/pressreleases/stavsnaes-baattaxi-startar-tillsammans-med-merresor-skaergaardsexpressen-som-gaar-mellan-cityterminalen-och-sandhamn-3108766

MED BUSS & TÅG

SL, Storstockholms Lokaltrafik, ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholms län. Med SL:s bussar som går längs kusten norr och söder om Stockholm tar du dig lätt till idylliska kustorter som Nynäshamn, Norrtälje, Vaxholm, Marholmen och Dalarö. 

Biljetter och tidtabeller
Biljetter kan köpas via SL:s försäljningsombud, , i bemannade tunnelbane- och pendeltågsspärrar, biljettautomater eller via SL:s mobilapp. För den som gör få resor är förladdad reskassa ofta det bästa. Det går också att köpa 1-, 3- eller 7-dygnsbiljetter. Observera att det inte går att köpa biljetter ombord på bussarna i Stockholms län.

Det enklaste sättet att planera din resa är att använda reseplaneraren på sl.se. Den visar vilka buss, tåg eller båtförbindelser som tar dig till ditt resmål. Det finns tidtabeller i pdf-format för nedladdning på SL:s webbsida.

 

Res med lokaltrafiken

Sök resa

MED BIL

För den som reser med bil, finns det många öar i skärgården som har vägförbindelse med bro eller vägfärja. De flesta vägfärjor går i regelbunden trafik dagligen, och hos Trafikverket hittar du tidtabeller för Stockholms län.

Mer information:

Storstockholms Lokaltrafik: www.sl.se
Upplands Lokaltrafik: www.ul.se
Waxholmsbolaget: +46 8 600 10 00 eller kundtjanst@waxholmsbolaget.se
Trafikverket: www.trafikverket.se
Cinderellabåtarna: www.stromma.se