Stockholms skärgård och Stockholm Archipelago

Bara några minuter från Stockholms innerstad börjar skärgården. Den är ju egentligen inte en plats, utan många, och utgörs av omkring 30 000 öar och skär, och sträcker sig från Öregrund i norr till Landsort i söder. Räknar man dessutom kustorterna och fastlandet närmast kusten, blir området ännu större och allt det är Stockholm Archipelago

 

Öarna i Stockholms skärgård har varit bebodda sedan 500-talet, och de tidiga invånarna försörjde sig på fiske och småskaligt jordbruk. Det var helt säkert ett hårt och fattigt liv ute på öarna och man kan bara hoppas att det till viss mån kompenserades av platsens skönhet. Idag är 200 av öarna bebodda och det finns runt 10 000 bofasta, men över 50 000 sommarhus och på helger och under sommarmånaderna ökar befolkningen dramatiskt.

 

 

Kontrasten från Stockholms myller till lugnet och de enastående vyerna i Stockholms skärgård är slående. Och skillnaden mellan öarna är minst lika stor. Här finns karga klippor och sammetslena hällar, skogbeklädda öar och sandstränder. Här finns pittoreska samhällen, bruksmiljöer och orörda öar med dramatisk natur. Allt ackompanjerat av havet. Blått, grönt, vilt, stilla.

På vissa öar kan du klättra, paddla, åka vattenskidor och fiska. På andra är ditt största bekymmer vilken bok du ska läsa och vad du ska äta till middag. Det finns orörda stränder där du kan tälta i flera dagar utan att störas av annat än sjöfågel, och det finns öar med ett nattliv som kan mäta sig med vilken Stockholmsbar som helst, kryddat med magiska solnedgångar och midnattsdopp. Åter andra lockar med gastronomiska upplevelser i form av fantastisk mat lagad på lokala råvaror, färsk fisk och kärlek. 

Det är lätt att förstå varför så många konstnärer, poeter och författare har inspirerats av skärgårdens ljus, natur, färger och lugn. Tack vare att många än idag söker sig hit för att skapa finns det mycket kultur i området, allt från konstmuseer och utställningar till konserter och hantverksmarknader.

Flera bruk runtom i skärgårdslandskapen vittnar om en intressant period i svensk industrihistoria. På platser som Wira bruk och Österbybruk kan man uppleva vacker bruksmiljö, besöka smedjorna och få en historisk guidning i området.

På grund av sitt läge har skärgården varit särskilt utsatta för angrepp. I början av 1700-talet härjade den ryska flottan längs kusten och brände och plundrade många av öarna och städerna. Områdets dramatiska historia gör sig påmind i de befästningar som fortfarande finns kvar runt om på öarna, och ett besök vid Waxholms kastell, batteriet på Landsort eller Siaröfortet ger en spännande insikt i vad som gjordes för att skydda landet, bland annat under det kalla krigets dagar.

Stockholms skärgård bjuder på magiska upplevelser, orörd natur, inspirerande kultur och dramatisk historia. Bara en kort båtresa bort, men ändå en helt annan värld.