Hitta hit

Det finns mängder av sätt att uppleva skärgårdens öar, städer och hotell. Åk på en sightseeingtur, stanna över natten eller öluffa i en vecka. Waxholmsbolaget och annan reguljär båttrafik trafikerar de flesta större öarna. Till kustorterna, som Vaxholm, Norrtälje, Nynäshamn och Gustavsberg kan du åka SL-buss. Bussar och många båtar går året runt, men med olika tidtabeller för sommar och vinter. Till många platser kan du också ta tåget, egen bil eller till och med cykla.

 

MED BÅT

De flesta större öarna trafikeras av Waxholmsbolaget eller annan reguljär båttrafik. Många av turerna utgår från centrala Stockholm och tar dig ända ut i havsbandet.

Biljetter och tidtabeller
Biljetter köper du ombord och det går att betala med kontanter, kort eller med reskassa på Access-kortet. Det är viktigt att spara biljetten, som du lämnar till personalen när du kliver av båten. Precis som i övriga kollektivtrafiken kan du inte boka plats.

På www.waxholmsbolaget.se hittar du information om vilka bryggor som trafikeras, och här finns även en reseplanerare som hjälper dig att hitta rätt. Waxholmsbolaget har också en app att ladda ner, där du kan planera din resa. 

Glöm inte semaforen

Längst ut på bryggorna i skärgården finns en semafor som ska vara uppfälld i lodrätt läge för att signalera till personalen på båten att någon vill stiga på. När det är mörkt behöver du en ficklampa att blinka med mot båten.

Nord/Sydlinjen

Dagsturer och taxibåtar
För den som vill få en känsla för skärgården men har begränsat med tid kan en dagsutflykt vara ett bra alternativ. Cinderellabåtarna erbjuder kryssningar i skärgården som varar mellan tre och 11 timmar. 

Om du hellre reser med en taxibåt hjälper de lokala turistbyråerna till med information om vilka bolag som finns att välja på. På flera ställen i skärgården går också privata båtlinjer eller andra regelbundna båtturer. 

 

MED BUSS & TÅG

SL, Storstockholms Lokaltrafik, ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholms län. Med SL:s bussar som går längs kusten norr och söder om Stockholm tar du dig lätt till idylliska kustorter som Nynäshamn, Norrtälje, Vaxholm, Marholmen och Dalarö. 

Biljetter och tidtabeller
Biljetter kan köpas via SL:s försäljningsombud, , i bemannade tunnelbane- och pendeltågsspärrar, biljettautomater eller via SL:s mobilapp. För den som gör få resor är förladdad reskassa ofta det bästa. Det går också att köpa 1-, 3- eller 7-dygnsbiljetter. Observera att det inte går att köpa biljetter ombord på bussarna i Stockholms län.

Det enklaste sättet att planera din resa är att använda reseplaneraren på sl.se. Den visar vilka buss, tåg eller båtförbindelser som tar dig till ditt resmål. Det finns tidtabeller i pdf-format för nedladdning på SL:s webbsida.

 

 

Res med lokaltrafiken

Sök resa

MED BIL

För den som reser med bil, finns det många öar i skärgården som har vägförbindelse med bro eller vägfärja. De flesta vägfärjor går i regelbunden trafik dagligen, och hos Trafikverket hittar du tidtabeller för Stockholms län.

 

Mer information:

Storstockholms Lokaltrafik: www.sl.se
Upplands Lokaltrafik: www.ul.se
Waxholmsbolaget: +46 8 600 10 00 eller kundtjanst@waxholmsbolaget.se
Trafikverket: www.trafikverket.se
Cinderellabåtarna: www.stromma.se