Nynäshamn, Nåttarö och segling i ytterskärgården

Den här resan börjar med att du hoppar på pendeltåget och åker mot sommarstaden Nynäshamn. Väl framme checkar du in på mysiga Skärgårdshotellet som ligger i sluttningen ovanför hamnen och kan stoltsera med en härlig vy över Bedarön.

Den första dagen passar det utmärkt att låna en av hotellets cyklar och utforska Strandvägen – kanske den vackraste kustvägen i skärgården som slingrar sig fram mellan klippor och skog och har en vidunderlig utsikt över Östersjöns horisont. Hotellet skickar med en fikakorg som du kan avnjuta, antingen på någon fin klippa under cykelturens gång eller varför inte på naturreservatet Lövhagen som du finner längs med vägen.

Dag två åker du på dagsutflykt till Nåttarö, en halvtimmes båttur från Nynäshamn med båten Utö Express. Nåttarö är ett badparadis där du finner Stora Sand, en av skärgårdens största sandstränder. Bland fler sevärdheter på ön märks Drottninggrottan, jättegrytorna och klapperstensfältet. Missa inte heller att prova på snorkelleden, som är belägen i viken nära ångbåtsbryggan. Leden är som en naturstig med informationstavlor, fast under vatten. Under dagen äter du en god lunch på Nåttarö Krog med utsikt över havet. På eftermiddagen tar du båten tillbaka till Nynäshamn där du kan passa på att besöka stadens myllrande hamn och hamnbodar innan du återvänder till hotellet.

Den tredje och sista dagen kan du ta en segeltur till ytterskärgården för att spana efter säl, havsörn och sjöfågel i deras naturliga miljö. Turerna tar oftast sex till åtta timmar och det finns möjlighet till att spisa lunch ombord. Med följer en skeppare som har över 50 års erfarenhet som seglingsguide under bältet.

Boka med en expert