Vernissage: Sonja Nilsson - Visibility is a Trap

Norrtälje konsthall, Norrtälje

Norrtälje konsthall har den stora glädjen att få presentera den Berlinbaserade svenska konstnären Sonja Nilsson med utställningen Visibility is a Trap. Välkommen till vernissage Lördag 19/10 kl. 12-16. Invigning och samtal kl. 15 tillsammans med konstnär Sonja Nilsson och Helén Hedensjö, konstnärlig ledare på Norrtälje konsthall.

Till öppningen blir det också premiär för boken ”Visibility is a Trap – the Source Book”. I boken som är producerad för utställningen ger Nilsson en personlig introduktion till samtliga karaktärer och personer som verken refererar till.

Sonja Nilsson är känd för att med illusionistiska medel få filmade personer att framträda likt hologram. I Norrtälje konsthall visar hon en videoinstallation bestående av sex olika scener. I verket möts karaktärer baserade på kända personer vars historia relaterar till sociologins begrepp passing: hur en person kan ha förmågan att bli uppfattad som en medlem av en identitetsgrupp eller kategori annan än sitt ursprung.

Kännetecknande för hennes arbeten är att vi som betraktare ofta blir konfronterade och aktivt ställda i relation till verken. Karaktärerna i denna utställning brukade vara
inkluderade och en del av vårt gemensamma rum, efter att ha blivit outade är de nu
exkluderade och fast inne i väggarna. Genom inslagna hål kan besökarna se in i
väggarnas innandöme och följa hur de där diskuterar ämnen som: harmlösa lögner, autenticitet, styrkan i sin övertygelse, appropriation, ingen återvändo efter outing, att äga eller inte äga sin historia och att få eller förlora privilegier. Frustrerade övergår
diskussionerna till gräl, de sparkar på väggar och hamnar även i en jam-session.

Sonja Nilsson (1977) hon tog sin MFA 2001 på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Bor och arbetar både i Berlin och Ljusdal.

19okt 12:00 - 16:00 Norrtälje konsthall

Kontaktinformation

Kultur i Norrtälje kommun
Galles gränd 7
Norrtälje
Kontaktperson: Helén Hedensjö
Telefon: 0176-71409

Arrangör: Norrtälje konsthall

E-post: helen.hedensjo@norrtalje.se
Hemsida: kultur.norrtalje.se

Hitta hit