Ytterby gruva uppmärksammas

Vaxholm

Välkommen då Ytterby gruva uppmärksammas 27 april

 

Den 27 april tilldelas Ytterby gruva pris för sin roll som viktigt historiskt landmärke. Då välkomnas allmänheten till en heldag med föreläsningar och båttur till ceremonin. För den som önskar ges en guidad tur vid gruvan.

Vid Ytterby gruva på Resarö påträffades för drygt 200 år sedan en tung svart sten. Det blev början till en enastående utveckling inom svensk kemisk forsk­ning. Här hittades 23 grundämnen, varav fyra har fått namn efter platsen; yttrium, ytterbium, terbium och erbium.

 

Ytterby gruvas betydelse för kemins historia, hur den har bidragit till kemin och att platsen är en del av i nordens kulturarv var det som fick European Chemical Society (EuChemS) att välja just Ytterby gruva som en av två mottaga­re av priset ’Historical landmark’. Syftet med priset är också att öka kännedomen om olika platsers betydelse för kemins historia.

 

Konferens, båttur, guidening och avtäckning

I sam­band med prisutdelningen arrangeras föreläsningar om Ytterby gruva och det periodiska systemet som just i år firar 150-årsjubileum. Föreläsningarna på Kronängsskolan och prisutdelningen vid Ytterby gruva är öppna för allmänheten, lördagen den 27 april.

 

För dagen planeras ett program bestående av:

  • symposium (akademinsk konferens) - Historical landmark, för allmänheten, på Kronängsskolan
  • båttur från Fredriksberg brygga till Ångbåtsbryggan Ytterby
  • besök vid Ytterby gruva där plaketten avtäcks
  • guidad tur vid gruvan (föranmälan krävs)
  • båttur från Ångbåtsbryggan Ytterby tillbaka till Vaxholm
  • möjlighet till förtäring: egen matsäck eller förbeställd lunchsmörgås

 

Lämna bilen hemma då parkeringsplatserna är ytterst begränsade.

Anmälan ska göras senast 16/4 - 19.