Unik sälsafari i Roslagens skärgård

Stefan Ljungbergs skärgårdsentreprenader - Sälsafari, Österåker

BOKA BILJETTER!

Sälsafarin:

Vi utgår från Åsättra hamn på ljusterö.Turen går genom tre zoner av skärgården.Åsättra tillhör innerskärgården.När vi passerat fjärden Gälnan befinner vi oss i mellanskärgården och när Finnhamn passerats är vi ytterskärgården.

De olika zonerna innebär att naturtyperna förändras från öar beväxta med tät skog till kala klippor nästan utan växtlighet.

Vi passerar öarna Nässlingen,Äpplarö,Ingmarsö,Finnhamn,Särsö,Husarö Ekskäret.mfl.Dessa öar är mycket levande med allt från jordbruk,konferensanläggningar,butiker ,krogar och en typisk bebyggelse med traditioner sedan flera hundra år.

Varje ö har sin historia som jag gärna berättar om för den som vill.

När vi passerat Särsö och närmar oss Angö-Drommen når vi fram till skälgrundet som vi skärgårdsbor säger (Sälgrundet).Där ser man nästan alltid säl och ofta i stora mängder.

Vi är på besök i sälarnas hem och det sker på deras vilkor.Vi är båda nyfikna på varandra men dom ska veta att Fagerudd är deras vän som aldrig utgör någon fara.

Nästan alltid ser vi även hafsörn och allt annat fågelliv som är normalt i denna del av skärgården.

Chansen att se säl avtar ju längre in i sommaren man kommer beroende på att det tyvärr inte tas hänsyn och sälarna kan skrämmas iväg.

Därför kan jag inte ge garanti att vi ser dom men det är mycket ovanligt att så inte sker.

Turerna anordnas utvalda lördagar och söndagar från 27 april till 15 juni och är 4,5 timmar. 

Lördagen den 29 juni anordnas även en heldagstur där lunch ingår på Ingmarsö Skörgårdskrog.

 

 

Boka

Mer från Stefan Ljungbergs skärgårdsentreprenader - Sälsafari

Utbud

Prisinformation

Pris:750kr

Res med kollektivtrafiken

Fakta

BOKA BILJETTER

Åsättra hamn:

Vid Åsättra hamn på ljusterö finns parkering med swichbetalning och bussanslutning linje 626.

Där finns även uppvärmt vänthus och toalett.Sommartid finns litet cafè

Båten Fagerudd:

Det finns möjlighet för några i taget att värma sig i styrhytten.Där går även att låna micro och vattenkokare om någon vill.

Toalett saknas ombord!Om någon behöver finns toaletter längs vägen som vi kan använda.Räkna dock med att det kan bli upp till 1 tim utan toalett.

Tänk på:

Detta är en utomhusaktivitet.Ni sitter under bar himmel vilket förstärker upplevelsen men regnar det blir det blött.

Skärgården har ett eget klimat.Vattnet ändrar temperatur långsamt.Därför är det mycket kallare på vårarna än på fastlandet.På hösten är det tvärt om.På sommaren är det ofta strålande solsken vid sälgrundet samtidigt som det kan regna vid Åsättra.

Ta med mycket varma kläder samt regnkläder!

Tillägg:

För den som vill finns möjlighet att kliva av efter vägen för att besöka någon av öarna tex Husarö lotsby och museum,Ingmarsö-levande skärgårdsö med museum,krog,naturresarvat,halvön Brottö med kulturresarvat eller bara strosa runt ,kanske ta ett dopp,äta på krogen mm.

Det går sedan att åka kollektivt tillbaks eller boka separat resa med Fagerudd eller annan taxibåt.Alla dessa alternativ mot tillägg.

För mer information besök gärna hemsidan.

 

Hitta hit