Finsk film - Skratta eller dö, Soumen hauskin mies.

Folkets Hus Norrtälje, Norrtälje

Skratta eller dö. Soumen hauskin mies. Släpptes 2018

Verklighetsbaserad historia som utspelar sig sommaren 1918, då inbördeskrigets strider var över och tiotusentals röda satt inspärrade på fångläger utanför Helsingfors. En av dessa är Arbetsföreningens teaterledare, utnämnd till Finlands roligaste man men klassad som politiskt farlig. Han döms till döden men han och hans teatertrupp erbjuds en makaber möjlighet: lyckas få en publik bestående av fångvaktare att skratta – och slipp dödsdomen. Små medmänskliga gester får stor betydelse och filmen, som kantas av inslag av svart humor, drar sin komedi ur samma grund som ligger bakom de största rädslorna: dödsångest och orättvisa.

Filmen är samtidigt en hommage till teaterkonsten och skådespelararbetet. En pjäs vid samma namn har också spelats på Helsingfors stadsteater. Både i pjäsen och filmen ses delvis samma skådespelare, inte minst den suveräna huvudrollsinnehavaren Martti Suosalo.

 

Regi: Heikki Kujanpää.
I rollerna: Martti Suosalo, Leena Pöysti, Jani Volanen, Paavo Kinnunen, Panu Vauhkonen, Jussi Lehtonen, Petri Kaukoranta, Karri Miettinen .

 

Övriga datum är:

25/2, 25/3, 15/4 kl 15.00

Folkets Hus Norrtälje
i samarbete med ABF Norrtälje

Vi startar en ny Finsk filmklubb i Norrtälje, där vi visar finska filmer med svensk text

Alla är varmt välkomna

Gratis entré

Kontaktinformation

Kultur i Norrtälje kommun
Galles gränd 5
761 30 Norrtälje
Kontaktperson: Eva Rosén Lundqvist
Telefon: 0176-71917

Arrangör: Kultur- och fritidskontoret Norrtälje Kommun

E-post: evenemang@norrtalje.se

Prisinformation

Gratis visning

Hitta hit