2-dagars friluftskurs med övernattning i tält - Traneving Outdoor

Vandra den vackra Roslagsleden med guide

Vår friluftskurs i Roslagen bjuder på skogs- och vildmarksvandring med mycket sjökontakt, men också på det välbevarade Wira bruk, en unik kulturmiljö från 1600-talet med smedjor och röda stugor. Vi övernattar i tält vid den lilla Oppsjön i ett av våra finaste naturreservat. Här lagar vi mat tillsammans över öppen eld. Under vandringen kommer vår kursledare/guide lära ut många av friluftslivets hemligheter. Packningen transporterar vi till övernattningsstället med bil.

Roslagsleden går från Danderyd i Stockholms förorter till Grisslehamn vid Ålands hav! Här bjuds 19 mils vandring i runrik fornminnesbygd, genom orörda skogar med klara sjöar, i levande landsbygd med kossor och lamm, på historiska platser med kyrkor och slott, i skyddad natur med sällsynt fauna och flora och längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert hav.

Vår vandring kommer vara drygt 2 mil uppdelat på två dagar. Under kursen kommer vi lära oss mer om utrustning, tältning, matlagning i naturen mm. På kvällen lagar vi en lite lyxig middag tillsammans över öppen eld och med gasolkök, dricker något gott och bara njuter av kvällen tillsammans.  En liten föreläsning vid lägerelden hålls av guiden om olika äventyr och friluftsliv.

Kursinnehåll

* Hur klär jag mig? Kängor, regnställ, lager på lager….

* Välj övrig utrustning: stormkök, liggunderlag, sovsäck, ryggsäck…..

* Hur packar jag ryggsäcken bäst? Lätt packning.

* Matlagning i naturen

* Göra upp eld med och utan tändstickor

* Vandringsteknik

* Orientera dig i naturen

* Tips & Trix

* Första hjälpen – en introduktion

* Förberedelser inför längre äventyr

Program

Dag 1: Du tar dig själv med tåget från Östra station och träffar övriga deltagare i Åkersberga där vi gör en kort bussfärd till Blå leden. Några få km vandring till friluftsgården Domarudden. Här provar vi friluftsmaten Outmeals, går igenom kursprogrammet och talar lite om vandringsteknik och friluftsutrustning. En introduktion till första hjälpen hinns också med.

Vi börjar så vår vandring norrut på Roslagsleden där vi omsluts av gammal gran- och tallskog. Har vi tur hör vi både fågelsång och ser några av skogens djur. Packningen behöver du inte tänka på för den transporterar vi till övernattningsstället.

Efter ett par timmar kommer vi till vindskyddet vid den lilla Oppsjön i Trehörningsskogens naturreservat. Reservatet är ett naturskogsområde präglat av gammal granskog i ett småbrutet mosaiklandskap av tallbevuxna höjder, stup, dalar, våtmarker och sjöar. Genomgång och uppsättning av lägerutrustningen. Gör upp eld och laga till kvällens läckra måltid. Sammanfattning av dagen och ”föreläsning” av guiden vid elden. Efter en dags vandring är alla trötta och vi kryper till kojs.
(Dagsetapp: 9 km, 3 tim + lektioner/pauser)

Dag 2: Vi gör ordning frukost i det fria och plockar ihop våra saker. Dagens mål är Wira Bruk som under 1600-talet var en kunglig vapensmedja men där det idag endast smides vackra bruksföremål. På vägen blir det picknicklunch och ytterligare en lektion. Under eftermiddagen kommer vi fram till vindskyddet vid sjön Viren där vi har genomgång av vad vi lärt oss. Buss tillbaks från Wira bruk mot Stockholm.
(Dagsetapp 15 km, 4,5 tim + pauser)

Kontaktinformation

Traneving Outdoor AB
Fyrverkarbacken 25 A
11260 STOCKHOLM
Kontaktperson: Thomas Traneving
Telefon: 08-54671600
Telefon: 073-6004710

E-post: info@traneving.se
Hemsida: www.tranevingadventures.se

Prisinformation

Pris: 2900 kr/person

I priset ingår: 2 picknickluncher, lite lyxig middag, frukost (som alla tillagas tillsammans), övernattning i tält, deltagarinformation (fås vid bokningen) med utrustningslista och detaljerad karta, kursmaterial, sovsäck, sovsäckslakan, bekvämt liggunderlag, guidning, transport av bagage.

Ingår ej: personlig utrustning, anslutningsresor (tåg/buss Åkersberga, buss från Wira bruk)

Du bör ta med dig (beroende på säsong och väder): liten ryggsäck, regnkläder/poncho, badkläder, varm tröja, sittunderlag, vattenflaska, mugg, toalettprylar, handduk.

På fötterna: helst väl ingångna kängor, men stadiga skor fungerar normalt bra om det inte är alltför regnigt eller tidig vår/sen höst då vattentåliga kängor eller stövlar är klokast.

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Arrangör: Traneving Outdoor. 

Datum: 5-6 augusti, 12-13 augusti, 9-10 september.

Antal deltagare: 4-12

Två mils vandring fördelat på två dagar, övernattning i tält.  

Hitta hit