Gräsö

Öregrund, Norrtälje

Gräsö är Sveriges tionde största ö och en av de allra vackraste. Hit tar man sig lätt med vägfärja från Öregrund.

Gräsö har ett unikt kulturlandskap med orörda ytterskär, lummiga lövskogar och många arter av bl a orkidéer och majviva. Gräsö är känd för salta bad i glittrande böljor och soldränkta klippor med sjöfåglar och blommor i varje klippskreva. Ön inbjuder till cykelturer och upptäcktsfärder med kajak. Här finns härliga cykelvägar, camping, vandrarhem och stugor.

Varje år arrangeras Gräsö konstrunda. Då ställer konstnärer över hela ön ut i sina hem, sjöbodar och bygdegårdar.

Örskärs fyrplats norr om Gräsö är skärgårdens nordligaste utpost mot öppet hav. Här finns vandrarhem med servering. Här kan du bada och fiska från rundslipade klippor, vandra bland orkidéer, havtorn och sjungande gölgrodor i naturreservatet och gå upp i den pampiga fyren ritad av slottsarkitekt Carl Hårleman. Här har SMHI en väderstation som nämns i radio varje dag.

Örskär är en perfekt plats för fågelskådning med en imponerande lista av fågelrariteter. Havsörn syns i stort sett varje dag. Floran är rik och hela 18 arter av orkidéer har hittats här.

Rävsten sydost om Gräsö är ett skärgårdsparadis med rik flora och spännande fågelliv. Här finns stugby, badtunna, tältplats, roddbåtar och kajaker.

Kontaktinformation

Visit Roslagen - Stockholm Archipelago
Öregrunds turistbyrå Hamntorget 1
74242 Öregrund
Telefon: 076-7650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.roslagen.se

Vägbeskrivning

Från Stockholm:
Kör E4:an norrut ca 70 km mot Uppsala. Vid Uppsala följ skyltar mot väg 288 till Östhammar. Tag väg 76 mot Öregrund. Sväng höger strax efter Norrskedika. Fortsätt till Öregrund. I Öregrund tag vägfärja till Gräsö.

Från Stockholm via Norrtälje
Tag E18 mot Norrtälje och därefter väg 76 mot Östhammar och Öregrund. Sväng höger strax efter Norrskedika. Fortsätt till Öregrund. I Öregrund tag vägfärja till Gräsö.

Tag SJ (tåg) från Stockholms central till Uppsala centralstation. Åk vidare med buss 811 till Öregrund. Sommartid går även buss 839 från Tekniska högskolan i Stockholm till Östhammar och Öregrund. Tag vägfärja från Öregrund till Gräsö.

Hitta hit