Öregrund

Öregrund, Östhammar

Den lilla staden vid havet är en charmerande idyll som bjuder på snickarglädje och atmosfär och frestar med färgsprakande solnedgångar i havet. Öregrund i Roslagen är en av landets bäst bevarade trästäder och den enda staden på Sveriges ostkust där man kan se solen gå ner i havet.

Öregrund anlades redan 1491 och blev en viktig sjöfartskonkurrent till Stockholm. Järnet från de världsledande vallonbruken i trakten kallades ”Oregrund iron” efter Öregrund, som hade ensamrätt att skeppa järnet ut i världen.

Strosa längs små gator och gränder, botanisera i personliga butiker och njut av lokala delikatesser, fika och mat på krogar och kaféer. Sommartid väntar båtliv, uteserveringar, klubbar och Roslagsloppet med Båtveckan och kända artister. Öregrundsmåndag bjuder på musik vid Fyrskeppet Västra banken och Badortsdagarna förflyttar hela Öregrund tillbaka till slutet av 1800-talet då staden var ostkustens mest populära kurort och badort.

Långt in på hösten lockar picknick vid solnedgången på klipporna. Höst, vinter och vår väntar ett stillsamt lugn, god vällagad mat, promenader och cykelturer som varvas med kajakpaddling, fiske, skridsko- och skidåkning.

Kontaktinformation

Visit Roslagen - Stockholm Archipelago
Hamntorget 1
74242 Öregrund
Telefon: 076-7650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.roslagen.se

Mer från Öregrund

Utbud

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Från Stockholm:
Kör E4:an norrut ca 70 km mot Uppsala. Vid Uppsala följ skyltar mot väg 288 till Östhammar. Tag väg 76 mot Öregrund. Sväng höger strax efter Norrskedika.

Från Stockholm via Norrtälje
Tag E18 mot Norrtälje och därefter väg 76 mot Östhammar och Öregrund. Sväng höger strax efter Norrskedika.

Tag SJ (tåg) från Stockholms central till Uppsala centralstation. Åk vidare med buss 811 till Östhammar. Sommartid går även buss 839 från Tekniska högskolan i Stockholm till Östhammar.

Hitta hit