Båtutflykt till Siaröfortet - Badön med eget fort

Österåker

Siaröfortets kanoner pekar mot Furusundsleden där Finlandsfärjorna idag sveper förbi. Här skulle ryssen komma befarade man efter 1:a världskriget, och byggde ett fort som skulle bringa fiendeflottan till undergång. Flera hundra man förlades i anläggningen som döljer sig i berget.

Nu har stora delar av fortet återställts till sitt ursprungliga skick och öppnats för allmänheten. Siaröfortet är idag ett museum som visar hur Stockholm skulle försvaras, men som också visar krigets verklighet i ett vidare perspektiv. Du kan gå runt i fortet på egen hand med vår audioguide eller följa med på en guidad rundtur.

Båtutflykter
Båtarna går dagligen från Strömkajen i Stockholm och Östanå brygga under vår och sommar. Se www.blidosundsbolaget.se för kontinuerligt uppdaterad turlista.

Alla biljetter löses ombord på båten. Vi tar konto- och kreditkort både på båtarna och på vandrarhemmet, dock ej Amex.

Kontaktinformation

Kyrkogårdsön
184 95 Österåker
Telefon: 08-243090
Telefon: 070-6189070

E-post: fortet@blidosundsbolaget.se
Hemsida: www.blidosundsbolaget.se

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Öppnar för säsongen 12 maj

På Kyrkogårdsön som fortet ligger på finns avskilda badklippor och små stränder att bada ifrån. I det gamla renoverade logementet från 20-talet har Blidösundsbolaget ett eget vandrarhem med två- och fyrbäddsrum och sommarrestaurang. Siaröfortet välkomnar också konferenser, grupper och skolklasser. Här finns även en gästhamn och en vedeldad bastu vid strandkanten.

Vägbeskrivning

Hitta Hit

Man tar båten m/s Sjögull eller m/s Sjöbris från Strömkajen framför Grand Hotel i Stockholm.
Resan från Stockholm tar ca.1 tim 45 min. Det går även bra att hoppa på vid Hasseludden (Nacka), Gåshaga (Lidingö) och Vaxholm.

Man kan även ta SL-buss 626 eller (620, vissa turer går till Östanå färjeläge) från Danderyds sjukhus till och från Östanå färjeläge och hoppa på båten där istället. Från Östanå färjeläge tar det ca 10 minuter med båten över till ön.

Från Åkersberga går både buss 626, (620 och 621 vissa turer går till Östanå färjeläge).

Från Norrtälje går buss 620 och 621 till Åkersberga vissa turer går till Östanå färjeläge annars byter man till 626 i Åkersberga.

Vid Östanå färjeläge finns en avgiftsbelagd parkeringsplats om man vill ta bilen.

Hitta hit