Yxlan/Blidö

Norrtälje

Mellan Furusund och Blidö ligger den långsmala ön Yxlan. På öns nordspets ligger Köpmanholm, ett idylliskt litet samhälle med många stora grosshandlarvillor med fina glasverandor. Här finns också röda små stugor där lots- och tulltjänstemän bodde när farleden i Blidösundet var en pulsåder i yrkessjöfarten. På öns nordöstra sida ligger ett bad från vilket det är fri sikt ut mot Gräsköfjärden.

Ön Blidö ligger i Svartlögafjärden sydost om Norrtälje, vid Blidösundet nära Yxlan och med det öppna havet som granne i öster. Tack vare sitt läge med färjeförbindelse från fastlandet via Yxlan har Blidö länge varit ett av Roslagens mest populära sommarparadis som erbjuder många möjligheter till aktiviteter och avkoppling. I Stämmarsund ligger Sandkilen Helmi, en klassisk roslagsskuta för visning, passagerar- och charterseglingar. Här finns skärgårdskrog, stugor och vandrarhem samt uthyrning av cyklar, roddbåtar och kajak. I Blidö kyrka, byggd på 1850-talet, kan du bland annat lyssna på jazz och på Blidö bio ges musik- och kulturevenemang. Tove Jansson tillbringade sina barndomssomrar på Blidö, följaktligen kom ön att bli något av en förebild för Mumindalen.

Kontaktinformation

Lilla Brogatan 3
76130 Norrtälje
Telefon: 076-7650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.roslagen.se

Vägbeskrivning

Från Stockholm kör E18 norrut, sväng av på väg 276 genom Åkersberga och följ skyltning mot Furusund. Därefter vägfärja till Yxlan och sedan Blidö. Restid ca 1 timme och 40 minuter respektive 1 timme och 55 minuter.

Hitta hit