Fejan

Norrtälje

Fejan är en liten, men mycket vacker ö, alldeles vid gränsen till Ålands hav. Här byggdes i slutet av 1800-talet en karantänstation för att stoppa kolerans sista anfall mot Sverige. Husen står fortfarande kvar, och idag huserar Fejans Skärgårdskrog & konferens, belönad för sitt kök med en plats i White Guide i det som tidigare var karantänstationens båthus (och obduktionslokal!).


Huset Kongo byggdes för att bli missionshus i Kongo men det flyttades till Fejan och blev läkarvilla istället. Idag är det, tillsammans med huset Wasa, Fejans vandrarhem. Här finns också gästbrygga, kajakuthyrning, en liten proviantbod och vedeldad bastu. Den största delen av Fejan är i privat ägo men sedan 1995 äger och vårdar Skärgårdsstiftelsen den äldsta karantänstationen på nordöstra Fejan.

Observera att Fejans skärgårdskrog och vandrarhem håller stängt under 2016 pga av förseningar i uppbyggnaden av Fejans krog.

Kontaktinformation

Visit Roslagen - Stockholm Archipelago

76130 Norrtälje
Telefon: 076-7650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.roslagen.se

Vägbeskrivning

Från Stockholm kör E18 norrut och sväng av mot Kapellskär, kör ca 2 mil och sväng sedan vänster mot Räfsnäs och Gräddö. Kör sedan 3 km och sväng höger mot Räfsnäs brygga. Ca 200 meter innan bryggan finns en besöksparkering till höger. Ta därefter båt till Fejan.

Hitta hit