Muskö

Haninge

Muskö är till stor del präglad av marinen. Här hade svenska flottan sin huvudbas från 1500-talet och ända fram till mitten av 1900-talet. Högt upp på berget står öns välkända sjömärke Älvsnabben. Det är ett stort ankare som restes till minne hären som samlades här inför en avresa under det 30-åriga kriget.

Och djupt inne i berget ligger en gigantisk, numera nedlagd, örlogsbas. 1964 byggdes en tre kilometer lång tunnel under vattnet fram till basen, och det är genom den som man numera åker för att komma till Muskö. Men Muskö har mycket mer att bjuda än sjökrigshistoria. Åk hit och njut av den vackra naturen i Maren och Ytteräng, den fina stenstranden vid Bruket. Promenera över vidsträckta öppna hagar och blommande havsstrandängar.

Besök Grytholmens friluftsmuseum och titta på det gamla torpet, smedjan, sjöbodarna och undantagsstugan. På Muskö finns också två herrgårdar, Arbottna och Ludvigsberg. Båda byggdes av möbelhandlare Levin och hans goda vän Carl Michael Bellman kom ofta på besök. Muskö har många fina områden och sevärdheter att visa upp året runt. Men kom ihåg att ta med matsäck om du kommer hit på hösten och vintern. Öns restaurang är endast öppen sommartid.

Kontaktinformation

Visit Haninge – Stockholm archipelago
Rudsjöterrassen
13681 Haninge
Telefon: 08-50045080

E-post: info@musko.nu
Hemsida: http://www.svetur.se/sv/Han...

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Följ skyltning mot Muskö.

Hitta hit