Muskö

Muskö, Haninge

Det här är en ö som till stor del är präglad av marinen. På Muskö hade svenska flottan sin huvudbas från 1500-talet och ända fram till 1900-talets mitt. Djupt inne i berget ligger en numera nedlagd örlogsbas som är lika stor som Gamla Stan i Stockholm. Högt uppe på berget står öns välkända sjömärke Älvsnabben, ett stort ankare som restes till minne av hären som samlades här innan de reste för att delta i det 30-åriga kriget.

Men Muskö har mycket mer att bjuda än sjökrigshistoria, här finns vidsträckta hagar, fina bär- och svampmarker samt blommande havsstrandängar att ströva genom. Ytteräng är ett vackert, naturbetat strandområde med en rik flora och fauna. Här finns också Grytholmens friluftsmuseum som genom ett torp, en smedja, sjöbodar och en undantagsstuga berättar om de som bodde och verkade på ön innan den präglades av marinen. På Muskö finns också två herrgårdar, Arbottna och Ludvigsberg. Båda byggdes av möbelhandlare Levin, vars gode vän Carl Michael Bellman ofta besökte ön.

Muskö nås genom en nästan tre kilometer lång biltunnel. Öns restaurang är endast öppen sommartid så matsäck rekommenderas övriga årstider.

Kontaktinformation

Mickrumsvägen 22
14895 Muskö
Kontaktperson: Muskö Sjökrog
Telefon: 08-50045080

E-post: info@musko.nu
Hemsida: www.haninge.se/uppleva-och-...

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Följ skyltning mot Muskö.

Hitta hit