Huvudskär

Haninge

Huvudskär ligger som en sista utpost mot havet i Haninge skärgård. En vidsträckt och vacker arkipelag med över 200 öar, kobbar och skär.

Den största ön är Lökskär, men det är den något mindre Ålandskär som är bebyggd och som man oftast tänker på när man säger Huvudskär. På medeltiden fanns här ett fiskeläge och senare blev ön känd som lots-, tull- och fyrplats. Idag är det gamla tullhuset vandrarhem och i lotshuset finns en utställning om Huvudskärs historia.

På Huvudskär kan du uppleva och den karga ytterskärgårdens särpräglade skönhet. Här växer ängsull, ljung och kråkris i skrevor mellan de kala klipporna. Sälar vilar på de låga skären och havsörnar svävar i skyn. Blicka ut över en fri horisont och upplev det magiska ljuset som genom åren fängslat så många konstnärer och fotografer. Ta en promenad runt ön, fiska, sola och passa på att bada i den omtalade blå lagunen eller från de solvarma släta klipporna. Det finns varken matservering eller affär på ön så tag gärna med dig matsäck.

Under vintern finns det inte heller något boende och ingen reguljär båttrafik. Istället kan du boka taxibåt så länge isen inte ligger.

Kontaktinformation

Visit Haninge – Stockholm archipelago
Rudsjöterrassen
13681 Haninge
Telefon: 070-3770198

E-post: bokning.tullhus@skargardsst...
Hemsida: http://www.svetur.se/sv/Han...

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Ta av väg 227 mot Dalarö och följ den tills den slutar vid Dalarö hotellbrygga. Där tar du sommartid Waxholmsbolagets båt till Huvudskär via Fjärdlång. Under vår, höst och vinter är det ingen reguljär trafik, men du kan beställa privat taxibåt exempelvis från Dalarö, Gålö eller Ornö.

Hitta hit