Huvudskär

Ornö, Haninge

Den här vidsträckta och vackra arkipelagen är den sista utposten mot havet i Haninge skärgård. Bland de över 200 öarna, kobbarna och skären märks den största ön Lökskär. Men det är den något mindre, bebyggda ön Ålandskär som de flesta menar när de talar om Huvudskär. På medeltiden fanns här ett fiskeläge och senare blev ön känd som lots-, tull- och fyrplats. I dag fungerar det gamla tullhuset som vandrarhem och i lotshuset finns en utställning om Huvudskärs historia.

Huvudskär kännetecknas av den karga ytterskärgårdens skönhet. Här växer ängsull, ljung och kråkris i skrevor mellan de kala klipporna. På skären vilar sälar och havsörnar svävar i skyn. Horisonten är obruten och det magiska ljuset har genom åren fängslat många konstnärer och fotografer. Ta en promenad runt ön, fiska, sola och passa på att bada i den omtalade blå lagunen eller från de solvarma klipporna. Det finns varken matservering eller affär på ön så kom ihåg att ta med dig matsäck. Under vintern finns här heller inget boende och ingen reguljär båttrafik. Men så länge isen inte ligger går det bra att boka taxibåt.

Bokningen av vandrarhemmet sker på Skärgårdsstiftelsens hemsida: skargardsstiftelsen.se/besoksinformation/vandrarhem-i-stockholms-skargard/tullhuset/ 

Kontaktinformation

Vandrarhem Tullhuset
13055 Ornö
Kontaktperson: Skärgårdsstiftelsen
Telefon: 08-12312534

Hemsida: www.haninge.se/uppleva-och-...

Vägbeskrivning

Under perioden 19 juni till 21 augusti kommer Dalarö Sjötransporter att trafikera Dalarö - Huvudskär söndagar och torsdagar i samband med att Vandrarhemmet byter gäster. På söndagar ligger båten kvar c:a tre timmar Huvudskär, på torsdagar vänder båten direkt åter mot Dalarö. Det finns naturligtvis möjlighet för övriga resenärer att boka plats ombord.

Avg från Dalarö sön/tors kl 11:30 Retur från Huvudskär Söndag kl 15:30, torsdag kl 12:45. Vi kan även hämta och lämna passagerare på Kymendö c:a 11:45/13:10(intur tors) 16:10 (intur sön) och Fjärdlång c:a 12:00/12:50 (intur tors) 15:50 (intur sön). Vi ansvarar inte för egna ev. förseningar, ej heller för anslutande båtar.

Hitta hit