Kymmendö

Haninge

Ön Kymmendö har stått modell för August Strindbergs ”Hemsöborna”. Det var hit som Carlsson ”kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." Strindberg tillbringade flera somrar här och blev inspirerad av människor och miljön.

Kymmendö är en privatägd ö som varit i samma släkt ända sedan 1802. Men eftersom vi har Allemansrätt är alla som vill välkomna att komma hit på besök. Njut av den genuina och orörda naturen med lummiga hassel- och ekbackar och vackra blomsterängar och upplev ett gammaldags levande jordbruk med hästar och får som betar i hagarna.

Kymmendös genuina skärgårdsmiljö är väl värd att besöka när som helst på året. På sommaren sjuder företagsamheten med bland annat skärgårdsbruk med lammprodukter, båtvarv, guidning, handelsbod och krog. På höst och vinter går Kymmendö in en lugnare lunk. Då finns inte någon servering öppen så egen matsäck är att rekommendera om du vill utforska ön. Då går inte heller någon reguljär båttrafik. Istället går det bra att boka taxibåt så länge isen inte ligger.

Kontaktinformation

Visit Haninge – Stockholm archipelago
Rudsjöterrassen
13681 Haninge
Telefon: 08-6067000

E-post: kymendoservice@telia.com
Hemsida: http://www.svetur.se/sv/Han...

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Ta av väg 227 mot Dalarö och följ den tills den slutar vid Dalarö hotellbrygga.
Från påsk och fram till mitten av december kan du sedan ta Waxholmsbåten från Dalarö till Kymmendö. Vintertid finns ingen reguljär båttrafik till Kymmendö. Istället kan du ta privat taxibåt exempelvis från Dalarö.

Hitta hit