Kymmendö

Dalarö, Haninge

Det var Kymmendö som stod modell för August Strindbergs ”Hemsöborna”. Alltså var det till just den här ön som Carlsson ”kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen."

Kymmendö är en privatägd ö. Samma släkt har ägt och rått om ön sedan 1802. Tack vare Allemansrätten är alla som vill välkomna att komma hit på besök. Ön präglas av en omväxlande skärgårdsnatur och här finns blomsterängar, barrskogar, lummiga ek- och hasselbackar samt strandängar. Här finns ett gammaldags, levande jordbruk med hästar och får som betar i hagarna. Floran på sina ställen rik och på strandängarna kan man hitta majviva, kärrvial och smultronklöver.

På sommaren sjuder ön av liv för att på hösten slå över till ett lite lugnare tempo. För den som är ute efter stillhet och ro är hösten den perfekta årstiden att besöka ön. Det är då en god idé att packa egen matsäck eftersom restaurangen har stängt för säsongen. Då går inte heller någon reguljär båttrafik, men det går bra att boka taxibåt så länge isen inte ligger.

Kontaktinformation

Kymmendö
13725 Dalarö
Telefon: 08-50154265

E-post: kymendoservice@telia.com
Hemsida: www.haninge.se/uppleva-och-...

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Ta av väg 227 mot Dalarö och följ den tills den slutar vid Dalarö hotellbrygga.
Från påsk och fram till mitten av december kan du sedan ta Waxholmsbåten från Dalarö till Kymmendö. Vintertid finns ingen reguljär båttrafik till Kymmendö. Istället kan du ta privat taxibåt exempelvis från Dalarö.

Hitta hit