Ornö

Haninge

Färjan till Ornö heter ”Ebbas Dröm”. Den är döpt efter grevinnan Ebba Stenbock som har betytt mycket för ön. Under lång tid ägde hennes familj så gott som hela Ornö som ett fideikommiss, och eftersom ett fideikommiss inte får säljas utan måste gå i arv är Ornö – trots att den är södra skärgårdens största ö – knappt exploaterad alls.

Här är naturen till stor del orörd och mycket vacker och det finns ett rikt djurliv i skogarna. Utforska Ornö på cykel, eller med skidor om du kommer hit på vintern. Eftersom ön är stor är det bästa sättet att ta sig runt. Ta med din cykel över på båten, eller hyr från någon av cykeluthyrarna på ön. Besök ruinerna efter första säteriet (om du har tur kan träffa på säteriets eget spöke) och gravfälten från bronsåldern vid Hässelmara.

Se orkidéerna vid Mare äng och de spännande bergarterna på Ornöhuvud. Bebyggelsen på Ornö är koncentrerad kring Kyrkviken. Det är här kyrkan, skolan, muséet, biblioteket och krogen finns, liksom de många välbesökta gästbryggorna. Du kan åka till Ornö med bilfärjan från Dalarö året runt. På sommaren finns det små stugor att hyra och flera ställen där du kan äta eller dricka kaffe. Under höst och vinter finns det inget boende men krogen håller öppet för lunch alla skoldagar.

Kontaktinformation

Visit Haninge – Stockholm archipelago
Rudsjöterrassen
13681 Haninge
Telefon: 08-50158000

E-post: ornomuseum@gmail.com

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Ta av väg 227 mot Dalarö och följ den tills den slutar vid Dalarö hotellbrygga. Härifrån avgår bilfärja till Hässelmara på västra sidan av Ornö. För att vara säker på att få plats på färjan ska du alltid förhandsboka på telefon: 08-501 56 600. För tidtabell se www.ornosjotrafik.se

Hitta hit