Ornö

Ornö, Haninge

Trots att det här är södra skärgårdens största ö är den knappt exploaterad alls. Ornös natur är till stor del orörd och i skogarna döljer sig ett rikt djurliv. Ön utforskas med fördel på cykel, eller på skidor om vintern har varit snörik.

Ett intressant besöksmål på ön är ruinerna efter det första säteriet. Om du har tur kanske säteriets alldeles egna spöke tittar förbi. Gravfälten från bronsåldern vid Hässelmara är också värda ett besök. Beundra orkidéerna vid Mare äng och de spännande bergarterna på Ornöhuvud.

Bebyggelsen på Ornö är koncentrerad kring Kyrkviken. Här finns kyrkan, skolan, muséet, biblioteket och krogen, liksom de många välbesökta gästbryggorna. Bilfärjan från Dalarö går till Ornö året runt. På sommaren finns det små stugor att hyra och flera ställen som serverar mat och dryck. Under höst och vinter finns det inget boende men krogen håller öppet för lunch alla skoldagar.

Kontaktinformation


13055 Ornö
Telefon: 08-000000

E-post: info@orno.se
Hemsida: www.haninge.se/uppleva-och-...

Vägbeskrivning

Kör väg 73 söder ut från Stockholm mot Nynäshamn. Ta av väg 227 mot Dalarö och följ den tills den slutar vid Dalarö hotellbrygga. Härifrån avgår bilfärja till Hässelmara på västra sidan av Ornö. För att vara säker på att få plats på färjan ska du alltid förhandsboka på telefon: 08-501 56 600. För tidtabell se www.ornosjotrafik.se

Hitta hit