Finnhamn

Åkersberga, Österåker

Det här var ett av Stockholms skärgårds första semesterparadis och än i dag hör öarna till skärgårdens mest besökta. Ursprungligen var Finnhamn bara namnet på själva hamnen vid Stora Jolpan, men numera fungerar det som ett samlingsnamn på ögruppen som består av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Stora delar av området är ett naturreservat där du kan vandra genom lövskogar, ängar och levande jordbruksbygd i väster och urskog och karg ytterskärgårdsnatur i öster.

Finnhamnsstigen är en cirka två km lång självguidad vandring där du lär dig mer om Finnhamns unika natur. Den uppmärksamme besökaren har chans att förutom många olika fågelarter även se rådjur, grävling och räv.

Öarna, som i dag ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen, skiftar karaktär över årstiderna. På försommaren syns artrikedomen som bäst. Under sommarmånaderna är här gott om besökare, butiken och krogen är öppen och det finns många olika fritidsaktiviteter och boendealternativ att välja mellan. På hösten och vintern präglas området i stället av stillhet och tystnad. Då kan du koppla av med en lång promenad som följs av en het bastu med isvaksbad. Och i stället för att äta på krogen tar du med matsäck eller lagar mat i vandrarhemmets kök.