Vaxholm

Vaxholm

Det är inte konstigt att Vaxholm ofta kallas för skärgårdens huvudstad. Det här är en idyllisk skärgårdsstad, som är i allra högsta grad levande året om. Här finns många väl bevarade trävillor från tiden kring förra sekelskiftet och ett generöst utbud av restauranger, kaféer och butiker.

Stadens historia tar sin början på 1500-talet då kung Gustav Vasa placerade försvaret av Stockholms inlopp här och så följde nästan 500 år av militär historia i Vaxholm. Än i dag tronar Kastellet, den gamla fästningen, i sundet strax utanför staden. Ett besök där tar dig tillbaka till tiden då Kastellet fungerade som ett eget litet samhälle befolkat av, förutom militärer, även officersfruar, pigor och fångar. Mot slutet av 1800-talet ersättes militären mer och mer med Stockholms societet i takt med att Vaxholm blev en populär badort.

I dag finns här flera fina badstränder, vacker natur och några av Sveriges bästa vattensportklubbar. Vaxholm har en central plats i skärgården och båtresan från Stockholm tar bara en timme. Kombinationen gör staden perfekt som mål för en dagsutflykt och även som utgångspunkt för en längre vistelse med utflykter till andra öar.

Kontaktinformation

Turistbyrån, Rådhuset, Torget
18532 Vaxholm
Telefon: 08-54131480

E-post: turistbyran@vaxholm.se
Hemsida: https://www.destinationvaxh...

Res med kollektivtrafiken

Ta buss 670 från Tekniska Högskolan i Stockholm till Vaxholm. Kliv av vid Söderhamnsplan (ändhållplats). Restid ca 45 minuter.

Vägbeskrivning

Kör E18 mot Norrtälje och följ skyltningen mot Vaxholm. Räkna med en restid på ca 45 minuter.

Hitta hit