Utö/Ålö

Utö, Haninge

Som en av de största öarna i Stockholms södra skärgård har Utö ett mycket varierat utbud av aktiviteter, året om. Från barnfamiljer till pensionärer: här finns det mesta för alla. Övernattningsalternativen på ön är många – värdshuset, vandrarhemmet eller en mysig stuga. Ön lämpar sig även väl för en dagsutflykt.

På Utö finns järngruvor från 1100-talen, vilket gör dem till Sveriges äldsta i sitt slag. De vattenfyllda schakten går fortfarande att se, en del av dem är hela 215 meter djupa. Här finns även ett gruvmuseum som berättar om gruvindustrins historia.

Utö och Ålö, som hänger ihop med varandra via en bro, passar bra för den som vill ta en cykeltur – och cyklar finns att hyra. Det går även utmärkt att vandra runt öarna på vägar och stigar. Överallt finns det badmöjligheter för den som är sugen på ett dopp. För fiskeentusiasten finns här många förträffliga vikar för just det ändamålet.

Efter en dag ute i friska luften kan det vara skönt att sitta ned och avnjuta en vällagad måltid. På både Utö och Ålö finns flera restauranger och caféer med olika lokala specialiteter på menyn. Flera av restaurangerna är öppna året runt, vilket gör Utö till ett populärt resmål oavsett årstid. På våren och hösten är det lugnt och stillsamt här och det passar bra att komma ut hit och koppla av en helg. Eller varför inte passa på att åka på utflykt hit en vinterdag när snö och is förändrar landskapet helt? Kanske en tur på långfärdsskridskor öarna runt locka?

Kontaktinformation

Gruvbryggan
13056 Utö
Kontaktperson: Utö turistbyrå
Telefon: 08-50157410

E-post: info@utoturistbyra.se
Hemsida: www.utö.se

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Kör väg 73 från Stockholm, Slussen mot Nynäshamn. Sväng av motorvägen vid skylt Utö. Följ sedan skyltning mot Utö eller Årsta havsbad/brygga. Där parkerar du bilen och fortsätter med Waxholmsbolagets båt till Utö. Räkna med en körtid på drygt en halvtimme från Stockholm + båt ca 50 minuter.

Hitta hit