Arholma

Arholma, Norrtälje

Det här en legendarisk ö med stolta sjöfartstraditioner. I dag är hela ön ett naturreservat som ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. I reservatet ingår även Idö, söder om Arholma.

På Arholma är kulturbygden levande och för den som är intresserad av Roslagens byggnadshistorik är ön ett verkligt eldorado. Vandra ned för den gamla bygatan som är kantad med bebyggelse som delvis har anor från 1600-talet och känn dig tillbakaflyttad i tiden.

På öns norra spets ligger det militärstrategiskt placerade Batteri Arholma. Den här stora kustförsvarsanläggningen byggdes på grund av Kalla kriget och stod färdig 1968. I dessa dagar är läget lugnare och besökare kan gå på en guidad tur i anläggningen av Arholma Nord. 

Här finns också gott om strövstigar genom skog och över ängar med betande får och kor. Längs vägen passerar du många välbevarade hus och gårdar. Bull-August gård är ett trevligt besöksmål liksom båken där det under sommaren visas konst och den gamla kyrkan är också väl värd ett besök. Kommer du med egen båt finns det ofta gott om plats i någon av de två gästhamnarna.

 

Vi rekommenderar

Kontaktinformation


76041 Arholma
Telefon: 076-7650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.roslagen.se

Res med kollektivtrafiken

Ta buss 636 från Tekniska högskolan till Simpnäs och vidare med anslutningsbåt till Arholma.

Vägbeskrivning

Bil
Kör E18 från Stockholm norrut mot Norrtälje därefter väg 76 mot Grisslehamn. Vid Massum följ skylt mot Björkö, Arholma, Edblad. Kör vidare över Bagghusbron och följ skyltar mot Simpnäs där du tar passbåten till Arholma.

Hitta hit