Nyckelviken

Nacka

Här finns intressanta historiska miljöer, växthus, en varierad natur, långa, härliga promenadvägar och solstekta klippor vid havet. I naturreservatets centrum ligger Stora Nyckelviken, en herrgård med café och intill en ladugård med kor, kaniner och hästar. 

Ladugård och Herrgård
Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktspärla beror till stor del på den välskötta ladugården där vädurskaniner samsas med fjällkossor, hästar och grisar. Har du tur, hittar du dagsfärska ägg i hönshusets kylskåp som du kan köpa med dig hem. På helgerna arrangeras ponnyridning. I Nyckelvikens trädgård kan du njuta av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, frukträden och lusthuset samt den Japanska trädgården. I området finns joggingspår och promenadvägar.

Det traditionella midsommarfirandet på Nyckeviken lockar varje år till sig tusentals besökare från hela storstockholmsområdet. Likaså är det många som besöker Nyckelvikens julmarknad, som hålls en söndag i början av december.

I Hembygdsmuseet är du välkommen att se hur vi levde förr i tiden och hur livet var på gården. Bredvid stallet finns en mysig värmestuga där man kan njuta av sin medhavda matsäck. Nyckelvikens café i Herrgårdsbyggnaden är öppen på helgerna.

Bad
De många klipporna nere vid viken är populära utflyktsmål under sommaren och på många ställen går det att bada. Runtom hittar man även mindre sandstränder.

Natur och kultur 
Nyckelviken är ett 134 hektar stort naturreservat. Utmärkande för området är det unika ekbeståndet, varav en del är skyddade som naturminnen. Mellan de lummiga träddungarna breder ängarna ut sig, som gjorda för picknick. Om du har tur kan du i maj-juni få se den svenska orkidén Adam och Eva växa på ängarna. Orkidén är fridlyst.

Motionsspår och vandringsleder
För dig som tycker om att vandra och promenera finns flera olika stigar och vägar att välja på.
Det finns bland annat en obelyst motionsslinga som utgår från Nyckelviken eller Ektorp. Slingan är 5,1 km och går mestadels på plant underlag (bark), men har en rejäl backe samt en lång trappa. Slingan följer du genom gula markeringar på träden.

Kontaktinformation

Granitv. 15 Nacka stadshus
131 40 Nacka
Telefon: 08-7188000

E-post: info@nacka.se

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Buss går från Slussen till Jarlaberg och Ektorp. Närmaste busshållplats är Bråvallaplan. Du kan också kliva av vid Ektorp Centrum eller Nacka sjukhus, en promenadväg börjar intill Ektorps skola.

Hitta hit