Albert Engström Museet i Grisslehamn

Grisslehamn, Norrtälje

Upplev Albert Engströms museet i Grisslehamn

”Nu är jag ägare av ett hemman med corps de logi, uthus och ateljé, det underbarast belägna i landet. När höststormarna komma, yr skummet över takåsen och i sjön nedanför jagar sälen.” Så Skriver Albert Engström sedan han köpt fastigheten Augustberg i Grisslehamn och byggt ateljén långt ut på en klippa vid Ålands hav.

I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats och här ser det i stort sett lika ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Här finns museet och museibutiken.

Besökaren går på egen hand i museet och får med hjälp av självinstruktion höra och läsa om Albert Engströms liv medan det i ateljén är duktiga guider som berättar.

I år är det 150-årsjubileum. Albert Engström föddes den 12 maj 1869 på gården Bäckfall i Lönneberga socken i Småland.Jubileet uppmärksammas på olika sätt, bl.a.

  • samtal mellan barnbarnen Rolf Engström och Maria Taube om vänskapen mellan Albert Engström och Evert Taube på Norrtälje Stadsbibliotek den 3 juni kl 19
  • Sällskapet presentation av favoritböcker av Albert med sång och musik av Rolf Engström på Norrtälje Stadsbibliotek den 27 maj kl 19
  • två utställningar - Utställning Kasper (se nedan) och utställning om Gotska Sandön med teckningar av Albert Engström och fotografier av fotografen Birger Svantesson (se även Tecknarens Hus)

I sommar kommer karikatyrteckningar med underlag från Bertil Carlqvists Stiftelse - Utställning Kasper -  att visas i museets övervåning.

Museet är öppet under sommaren.

Albert Engströms Ateljé

Ateljén på klippan vid Ålands hav målades vit på sidan mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd. Under ordinarie öppettider finns här en guide som berättar om konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten, hedersdoktorn, upptäcktsresanden mm Albert Engström.

Tecknarens Hus

Tecknarens Hus, fd Stallet, där Albert Engström hade sin islandshäst Rolf Krake, har renoverats av Norrtälje Kommun. Tecknarens Hus är nu en utställningslokal med verksamhet bl. a. riktad mot barn. Tecknarens Hus är öppet dagligen mellan kl 12-16 under sommaren, vilket är möjligt tack vare att Eckerö Linjen generöst sponsrar Albert Engström Sällskapet.

I år planeras en utställning om Gotska Sandön med teckningar av Albert Engström och fotografier av fotografen Birger Svantesson.

Kafé Kalaset

I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa mm.

 Optiska telegrafen

Den Optiska telegrafen med sitt binära kommunikationssystem, som är en föregångare till dagens dataspråk, är också intressant att besöka.


Evenemang

Onsdagskvällar kl 18 i juli bjuds på underhållning i Albert Engströms ateljé. Programmen för den 3, 10, 17, 24 och 31 juli kommer också att framgå av hemsidan www.albertengstrom.se. Inträdet är 150 kr om inte annat anges.

Albert Engströmsdagen firas den 6 juli med underhållning och utdelning av Albert Engströmspriset 2019. Årets pristagare är ännu inte utsedda. Ceremonin startar kl 12 vid museet och Mats Larsson kommer att underhålla med visor från kl 11 till kl 15. För mer upplysningar se hemsidan www.albertengstrom.se.

Samtliga kulturprogram genomförs i samverkan med ABF Norrtälje.

Kontaktinformation

Albert Engström Museet
Albert Engströms Väg 11
76456 Grisslehamn
Telefon: 0175-30890

E-post: kontakt@albertengstrom.se
Hemsida: www.albertengstrom.se

Öppettider

Öppettider i museet och ateljén sommaren 2019

Helgöppet 15 - 16 juni, kl 11-17
Alla dagar 22 juni - 25 augusti, kl 11-17
Guidade turer i ateljén varje timme kl 11-16

Gruppbesök enl. ö. tel+46(0)175 30890.

Tecknarens Hus är öppet alla dagar 15-16 juni och 22 juni- 25 augusti, kl 12-16

Prisinformation

ENTRÉAVGIFTER

Entré till Museet och Ateljén 80:-/person inklusive guidning. Medlemmar och barn under 16 år i vuxet sällskap betalar ingen entréavgift.Biljetter löses i receptionen vid Museet och i Ateljén.

Ateljékvällar entré 150 kr (avvikelser förekommer). Biljetter kan förköpas i museet eller bokas på tel +46(0) 175 30890 och hämtas i museet senast kl 16.45 dagen före aktuell ateljékväll.

Guidade visningar för grupper går att beställa hela året för säsongen 15 maj-15 oktober. Samtliga visningar sker under ledning av kunniga guider. För grupper upp till 10 personer är minimiavgiften 1500 kr och därutöver 100 kr person. För vidare upplysningar och bokningar kontaktas AE-kansliet tel +46(0) 175 30890. 

 

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Ytterligare fakta finns på Albert Engström Sällskapets hemsida:

www.albertengstrom.se, där presenteras också sommarens aktiviteter i ateljén och vid museet.

Vägbeskrivning

Väg 283 från Norrtälje till Grisslehamn. Museet ligger vid Albert Engströms Väg, som viker höger från huvudvägen i centrala Grisslehamn. Särskild parkering finns och från parkeringen går man på en grusväg till museet och Kafé Kalaset.
För att nå Ateljén försätter man förbi Engströmsgården och passerar på vägen även Tecknarens Hus. Det finns en alternativ stig till Ateljén om man passerar genom Engströmsgårdens trädgård. Denna stig är ojämn (stenar och rötter mm) och rekommenderas inte för besökare med svårigheter att vandra i terräng.

Hitta hit