Albert Engström Museet i Grisslehamn

Grisslehamn, Norrtälje

Upplev Albert Engströms museet i Grisslehamn

Albert Engström föddes den 12 maj 1869 på gården Bäckfall i Lönneberga socken i Småland. Roslagen blev Albert Engströms boplats tillsammans med familjen under en stor del av livet. I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats och här ser det i stort sett lika ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Gården där han bodde  är idag museum och där finns även en museibutik.

Besökaren går på egen hand i museet och får med hjälp av självinstruktion höra och läsa om Albert Engströms liv medan det i ateljén är duktiga guider som berättar. På övervåningen i museet finns en utställning med karikatyrteckningar från förra seklet som gjorts iordning av Norrtälje Konsthall. 

Museet och Ateljén är öppna under sommaren.

Alla onsdagskvällar i juli (kl 19-20) anordnas olika evenemang i Alteljén.

På Engströmsdagen lördagen den 3 juli sker utdelning av Albert Engströms priset, som delas ut till konstnär inom ord, bild, ton och scen, som verkat i Alberts anda. Cermonin är kl 12 och underhållningen börjar redan kl 11.

Albert Engströms Ateljé

Albert Engströms ateljé ligger vackert belägen längst ur på klipporna vid Ålands hav. Den målades vit ut mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd. 

Allt är orört sedan Albert Engsströms tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren.

Under ordinarie öppettider finns här en guide som berättar om konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten i Svenska Akademien och Konstakademien, upptäcktsresanden, redaktören för tidningen Strix mm.

Vid Ateljén finns fina badmöjligheter med en härlig sandstrand och klippor.

Tecknarens Hus

Tecknarens Hus, fd Stallet, där Albert Engström hade sin islandshäst Rolf Krake, har renoverats av Norrtälje Kommun. Tecknarens Hus är nu en utställningslokal. 

Kafé Kalaset

I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa mm.

Optiska telegrafen

Den Optiska telegrafen, som ligger nära Tecknarens hus, är med sitt binära kommunikationssystem en föregångare till dagens dataspråk. Den är intressant att besöka.

Evenemang

Onsdagskvällar kl 19 i juli bjuds på underhållning i Albert Engströms ateljé. Programmen för den 7, 14, 21, och 28  juli kommer att presenteras senare och även framgå av hemsidan www.albertengstrom.se. Inträdet är 150 kr.

Albert Engströmsdagen firas den 3 juli med underhållning och utdelning av Albert Engströmspriset 2020. Årets pristagare är ännu inte utsedda. Ceremonin startar kl 12 vid museet och underhållningen pågår från kl 11 fram till kl 15. För mer upplysningar se hemsidan www.albertengstrom.se.

Samtliga kulturprogram genomförs i samverkan med ABF Norrtälje och Eckerö Linjen sponsrar verksamheten.

Kontaktinformation

Engströms Väg 11
76456 Grisslehamn
Telefon: 0175-30890

E-post: kontakt@albertengstrom.se
Hemsida: www.albertengstrom.se

Öppettider

Öppethållande i museet och ateljén sommaren 2021

Alla dagar 26 juni - 15 augusti samt helgöppet 21-22 augusti och 28-29 augusti

Museet: Kl 11-17
Ateljén: Kl 11-16

Guidade turer i ateljén varje timme kl 11-15

Gruppbesök enl. ö. tel+46(0)175 30890.

Prisinformation

ENTRÉAVGIFTER

Entré till Museet och Ateljén 100:-/person inklusive guidning. Medlemmar och barn under 16 år i vuxet sällskap går in gratis. Biljetter löses i receptionen vid Museet och i Ateljén.

Ateljékvällar entré 150 kr. Biljetter kan köpas i museet eller bokas på tel +46(0) 175 30890 och hämtas i museet senast kl 16.45 dagen före aktuell ateljékväll.

Guidade visningar för grupper går att beställa hela året för säsongen 15 maj-15 oktober. Samtliga visningar sker under ledning av kunniga guider. För grupper upp till 10 personer är minimiavgiften 1900 kr och därutöver 120 kr person.

För vidare upplysningar och bokningar kontaktas AE-kansliet tel +46(0) 175 30890. 

 

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Ytterligare fakta finns på Albert Engström Sällskapets hemsida:

www.albertengstrom.se, där presenteras också sommarens aktiviteter i ateljén och vid museet.

Vägbeskrivning

Väg 283 från Norrtälje till Grisslehamn. Museet ligger vid Albert Engströms Väg, som viker höger från huvudvägen i centrala Grisslehamn. Särskild parkering finns och från parkeringen går man på en grusväg till museet och Kafé Kalaset.
För att nå Ateljén försätter man förbi Engströmsgården och passerar på vägen även Tecknarens Hus. Det finns en alternativ stig till Ateljén om man passerar genom Engströmsgårdens trädgård. Denna stig är ojämn (stenar och rötter mm) och rekommenderas inte för besökare med svårigheter att vandra i terräng.