Albert Engström Museet i Grisslehamn

Grisslehamn, Norrtälje

Upplev Albert Engströms museet i Grisslehamn

”Nu är jag ägare av ett hemman med corps de logi, uthus och ateljé, det underbarast belägna i landet. När höststormarna komma, yr skummet över takåsen och i sjön nedanför jagar sälen.” Så Skriver Albert Engström sedan han köpt fastigheten Augustberg i Grisslehamn och byggt ateljén långt ut på en klippa vid Ålands hav.

I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats och här ser det i stort sett lika ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Här finns museet och museibutiken.

I sommar kommer originalteckningar av konstnären Sixten Ström, som var mångårig medarbetare i Strix, att visas i museets övervåning.

 

Albert Engströms Ateljé

Ateljén på klippan vid Ålands hav målades vit på sidan mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd. Under ordinarie öppettider finns här en guide som berättar om konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten, hedersdoktorn, upptäcktsresanden mm Albert Engström.

Besökaren går på egen hand i museet och får med hjälp av självinstruktion höra och läsa om Albert Engströms liv och i ateljén berättar duktiga guider.

 

Tecknarens Hus

Tecknarens Hus, fd Sallet, där Albert Engström hade sin islandshäst Rolf Krake, har nyligen renoverats av Norrtälje Kommun. Tecknarens Hus är nu en utställningslokal med verksamhet huvudsakligen riktad mot barn. Tecknarens Hus är öppet dagligen mellan kl 12-16, vilket är möjligt tack vare att Ekerö Linjen sponsrar Albert Engström Sällskapet. I år planeras en utställning för barn om bokstäver.

 

Kafé Kalaset

I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa mm.

 

Optiska telegrafen

Den Optiska telegrafen med sitt binära kommunikationssystem, som är en föregångare till dagens dataspråk, är också intressant att besöka.

 

Evenemang

Onsdagskvällar kl 18 i juli bjuds på underhållning i Albert Engströms ateljé. Programmen för den 4, 11, 18 och 25 juli framgår också av hemsidan www.albertengstrom.se. Inträdet är 100 kr om inte annat anges.

Albert Engströmsdagen firas den 7 juli med underhållning och utdelning av Albert Engströmspriset 2018. Årets pristagare är Owe Thörnqvist. Ceremonin startar kl 12 vid museet och Mats Larsson kommer att underhålla med visor från kl 11 till kl 15. För mer upplysningar se hemsidan www.albertengstrom.se.

Samtliga kulturprogram genomförs i samverkan med ABF Norrtälje.

Kontaktinformation

Albert Engström Museet
Albert Engströms Väg 11
76456 Grisslehamn
Telefon: 0175-30890

E-post: kontakt@albertengstrom.se
Hemsida: www.albertengstrom.se

Öppettider

Öppettider i museet och ateljén sommaren 2018

Helgöppet 16 - 17 juni, kl 11-17
Alla dagar 23 juni - 26 augusti, kl 11-17
Guidade turer i ateljén varje timme kl 11-16

Gruppbesök enl. ö. tel 0175-308 90.

Tecknarens Hus är öppet alla dagar 23 juni – 26 augusti, kl 12-16

Prisinformation

ENTRÉAVGIFTER

Entré till Museet och Ateljén 80:-/person inklusive guidning.

Ateljékvällar entré 100 kr (avvikelser kan förekomma).

Barn under 16 år i vuxet sällskap betalar ingen entré.

Biljetter löses i receptionen vid Museet och i Ateljén

Guidade visningar för grupper går att beställa hela året.

Grupper upp till 10 personer: Minimiavgift 1200 kr, därutöver 100:-/person.

Samtliga visningar sker under ledning av kunniga guider. För vidare upplysningar och beställningar ring AE-kansliet. Tel. 0175-308 90

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Ytterligare fakta finns på Albert Engström Sällskapets hemsida:

www.albertengstrom.se, där också under fliken kalender presenteras sommarens aktiviteter i ateljén och vid museet.

Vägbeskrivning

Väg 283 från Norrtälje till Grisslehamn. Museet ligger vid Albert Engströms Väg, som viker höger från huvudvägen i centrala Grisslehamn. Parkering på motsatta sidan enligt skyltar. Gångväg c:a 500 meter till museet.

Hitta hit