Örskärs fyr

Gräsö, Östhammar

Välkommen till Örskär -skärgårdens nordligaste utpost. Ett perfekt ställe att besöka över dagen. Åk ut med 10.40-båten och åk hem med 17.10-båten (anmälas i förväg på 070-791 29 75) så hinner du både äta i serveringen och se större delen av ön. På Örskär kan du bada och fiska från rundslipade klippor, vandra på skogsstigar i naturreservatet och gå upp i den pampiga fyren som är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman.

Besöka Örskärs fyr
Entréavgift i fyrtornet: 20 kr (Under 12 år kostnadsfritt i vuxens sällskap).

Om Örskär

Örskär är en ö i Upplands ytterskärgård, omedelbart norr om Gräsö. I norr och i öster är det öppet hav så långt ögat når. Ön är ca 400 ha stor och större delen av Örskär är Naturreservat (det gulmarkerade området på kartan).

Örskärs fyr, som är en angöringsfyr, är fortfarande i drift och SMHI har en väderstation på ön. Örskär omnämns varje dag i sjörapporten i Sveriges Radio.

Ön uppvisar flera naturtyper med karg ytterskärgård i strandlinjen där havtorn breder ut sig, hällmarkstallskog med bitvis urskogskaraktär och norrlandslika myrar i norr. På i huvudsak öns västra del finns ett kulturpåverkat landskap där strandbete återigen finns efter ett drygt 50-årigt uppehåll.

Under vår och höst är Örskär en bra lokal för fågelskådning och ön visar upp en imponerande lista av fågelrariteter genom åren. Havsörn syns i stort sett varje dag. Floran är rik och hela 18 olika arter av orkideér har hittats på ön.

Båtresa

Observera att båtresa måste anmälas i förväg på 070-791 29 75. Det går bra att skicka förfrågningar via SMS.

För vandrarhemsgäster är incheckningsturen i normalfallet kl 14.40 från Norra Gräsö (Örskärssund). Ibland kan resa även erbjudas på andra tider, stäm av med skepparen. Sena kvällsturer/tidiga morgonturer och andra specialturer debiteras extra.

Kontaktinformation

Örskärs vandrarhem
Örskärs fyrplats
742 97 Gräsö
Telefon: 0173-34021

E-post: boka@orskarsfyr.se
Hemsida: www.orskarsfyr.se

Hitta hit