Wira Restaurang, Wira Bruk

Wira Bruk, Österåker

       Wira Restaurang är inrymt i det anrika Tingshuset i Bruket och serverar klassisk svensk husmanskost i 1700-tals miljö.

  • På vår meny finns alltid nybakade kanelbullar, räkmackor, köttbullesmörgåsar, hemgravad lax, inlagd strömming och även vår egen öl WiraBira
  • Vi älskar hemlagat och närproducerat, likaså all vår personal kommer från trakten. 
  • I köket gynnar vi de traditionella råvarorna. Men kan även presentera dem på ett spännande sätt som till exempel en Rödbetssoppa eller vår egen påhitt Rödbetskaka.

Kolla aktuell meny på vår hemsida www.wirarestaurang.se 

          Fika, lunch eller middag?

Allt passar bra, speciellt efter en givande promenad runt Wira som bjuder på mäktig historia och vacker natur.

- Kanske ta ett glas vin bara och sätta sig i solen på uteserveringen vid bruksgården eller i skuggan på baksidan vid brusande ån?

- Inne på Restaurangen finns också plats för 40-60 personer, där kan man spisa bland tidstypisk originalinredning från början av 1700-talet, i huset som anses vara den äldsta byggnaden i Wira. 

P.S.

Wira Restaurang är en fantastiskt fin lokal för ett bröllop, en konferens eller privat fest i Roslagen. Välbalanserad meny och prisbelönade service på en historisk plats skapar en oförglömlig upplevelse och minnen för livet. 

_____________________________________________________

          Restaurangen har öppet mars - desember på lördagar och söndagar kl. 11.00 - 16.00. Kolla alltid aktuella tider inför besöket på vår webbsida WiraRestaurang.se
          Från Midsommar till Skolstart har Restaurangen öppet VARJE DAG kl. 11 - 16.
          Veckan under WiraSpelen är öppettiderna förlängda till kl. 19.00. Boka gärna familje midda hos oss.
          Därmed har vi massor EVENT i Wira Bruk hela tiden 

                     Välkommen ❤️❤️❤️  

_____________________________________________________

Vad mer kan man se i Wira Bruk? 

❤️ Gamla smedjor

En bevarande smedja från 1700-talet och en från 1800-talet. 
Den 1 maj varje år sker officiell invigning av smedjorna för säsongen, då karolinerna skjuter salut och alla bjuds det på en historisk guidning av bruket.

❤️ Konstsmidesbutiken

Där visas det konstsmide som tillverkas idag. Intill ligger ett lider där det finns smidesalster och ibland någon specialutställning. I lidret finns toaletter.  

❤️ Historisk guidning av Bruket

Sker på sommaren, onsdagar och söndagar kl. 13, tar ca 1 timme, biljett löses i Konstsmidesbutiken.
Privat guidningar för små och stora grupper går att för beställa från 1 maj till 30 september. Guidningen avslutas med ett besök på Museet och i Konstsmidesbutiken. Total tid för besöket 1,5 timme. Det går bra att i samband med guidning boka kaffe och lunch på Wira Restaurang  

❤️ Museet Wira Bruk

Där kan man se vad som har tillverkats i bruket sedan 1600-talet tills nutiden. Då kan man också fördjupa sig i historien om Wira. Museet har öppet under sommartid kl. 11-16. Fritt inträde.

❤️ Kaffestugan / Kulturstugan

Servering i Kaffestugan sker emellanåt då det är mycket besökare och bokningar, på vintern och på Julmarknaden.
På sommaren förvandlas Kaffestugan till Kulturstugan. Lokala kreatörer får chans att presentera sin verk för publiken i Wira. Konst och hantverk från vackra Roslagen visas sommartid kl. 11 - 16.

❤️ WiraSpelen 

En utomhus musikteater för hela familjen! Den handlar om smedernas liv i Wira på 1700-talet. Det bjuds på kärlek, humor, drama och sorg. En magisk upplevelse om vackra Roslagen.

❤️ Sagolik Julmarknad, 1:a advent

Träffa tomten och handla fina julklappar bland stånden med lokala hantverk. Ta en svängom till levande julmusik och hör Gammel-smeden berätta sina makalösa historier. Botanisera bland Wirasmedernas alster i butiken och njut av en jultallrik i Restaurangen. Värm dig med en glögg vid brasan och känn julen nalkas.