Cykeltur - Roslagens Pärlor

Norrtälje

Norrtälje

Norrtälje är hjärtat i Roslagen och från vandrarhemmet Hvilan har du nära till det bästa av Stockholms norra skärgård. Norrtälje är dessutom en sällsynt mysig stad med många småbutiker, caféer och krogar. Hvilan ligger centralt och härifrån är det lätt att ströva ut i småstadsidyllen eller ta en tur längs vattnet. På vandrarhemmet finns bastu och bekväma gemensamhetsrum.

När det är dags att ge sig av från Norrtälje siktar du norrut mot Nånö. Cykelkartan Norra Roslagen visar hur du undviker trafikerade väg 76 och istället använder den gamla banvallen och mindre körvägar. Vid Nånö tvärsar du österut på mysig kringelikrokväg till Roslagsbro.
Har du tur pågår här kanske en fotbollsmatch! Därefter fortsätter turen in i Söderbykarls socken.

Söderbykarl

För att ta dig till centrala delen av Söderbykarl och Wiks Bed and Breakfast finns flera alternativ. För den längre sträckningen cyklar du till Velända och tar av mot Råda vid skyltat vägskäl, trampar vidare mot Rådasjön där det finns en trevlig badplats.

Vid Norra Råda styr du västerut, passerar Odenslund och anländer sedan till Söderbykarls samhälle från norr. Alternativt trampar du till Brölunda och tar den markerade Roslagsleden till byn Vik. Denna sträckning går genom den vackra dalgången i Söderbykarl och passerar Kvarnfallet, men cykeln kan behöva ledas ett par hundra meter där grusvägen övergår i stig.

Framme i Söderbykarl bor du över natten i sköna sängar på personliga Wiks Bed and Breakfast. Nästa dag inleds med en frukost som innehåller så mycket närodlade, ekologiska och rättvisemärkta produkter som möjligt. Middag och lunch kan beställas i förväg.

På plats i Söderbykarl rekommenderas ett besök på friluftsmuseet Erikskulle som bjuder på historiska byggnader från trakten, vikingabåt och vacker utsikt över dalen. På Hantverksgården mitt i byn finns konsthantverk och leksaksmuseum. En varm dag är det inte dumt med ett dopp i sjön Strödja. På väg till eller från Strödjabadet kan man stanna till vid en handelsträdgård. Här finns blommor i mängder, färsk frukt och jordgubbar, svalkande dryck och glass.

Älmsta

Den drygt 30 km långa turen mellan Söderbykarl och Tomta är härlig och lättrampad. Sevärdheter varvas med vackra vyer. I Norra Råda kan du välja flera vägar till samhället Älmsta. Antingen beger du dig norrut genom Gåsvik, eller styr kosan mot kusten och den lilla byn Nyby varifrån du följer kustlinjen till Bagghusbron. Oavsett vilken väg du valt rekommenderas cykla till Bagghus och ta den vackraste infarten till Älmsta – västra kanalbanken och Roslagsleden. Cykeln kan dock behöva ledas en bit. Väl framme i samhället vid Väddö kanal är ett tips att göra en avstickare till Roslagens Sjöfartsmuseum och gårdsmejeriet på Väddösidan. Därefter tar dig turen längs med Väddö viken på fastlandssidan, Grisslehamn.

Grisslehamn

I Grisslehamn kan man äta förstklassigt, shoppa härlig choklad och vacker inredning i hamnen samt besöka fiskebodarna som säljer delikatesser året runt. Ett populärt besöksmål är Albert Engsröm- museet i gården där författaren, konstnären och tecknaren bodde. Här kan du förutom hans många verk se föremål från hans hem och talrika resor. Ateljén är belägen på klipporna mot havet på någon minuts promenad från boningshuset.