Cykelpaket - KulTuren

Norrtälje

Ljusterö

Turen kan utgå från Stockholm eller Vaxholm där Waxholmsbolagets båtar tar dig till Linanäs på Ljusterö. Här i gästhamnen finns cykeluthyrning.

Ljusterö bjuder på ett rikt kulturliv. Vid torget ligger turistbyrån och Östrasalt - ett konstmuseum med fantastiska samlingar och utställningar. I augusti anordnas Opera på Varvet i Ramsmora på Ljusterö, ett arrangemang i Jussi Björlings anda.

Från Ljusterö torg kan du fortsätta den vackra vägen ut mot Östra Lagnö och det fantastiska naturreservatet med klippor slipade av inlandsisen vilka vetter rakt ut mot ytterskärgården. På Västra Lagnö finns kanoter att hyra hos Hemviken Kajak. Underbara skärgårdsbyar att besöka är Laggarsvik och Hummelmora. En annan trevlig plats är Ljusterö Huvuds utsiktsberg, varifrån man kan se ända in till Stockholm vid klart väder. I Mjölnarströms gamla skola ligger krukmakeri och konsthantverk. I Väsby finns också en golfbana med 18 hål.

För att fortsätta turen på fastlandet tas vägfärjan från Ljusterö till Östanå och Roslags-Kulla.

* Siaröfortet - Vid Östanå färjeläge finns även båtförbindelse med Blidösundsbolaget/Waxholmsbolaget till Siaröfortet – sex gamla luftvärnsbunkrar från andra världskrigetett som idag är ett underjordiskt museum. Museet erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar med kanoner och skyttevärn. Här finns även vandrarhem och kafé.

Roslags-Kulla

Här finns en röd träkyrka från tidigt 1700-tal som med sitt torn och klockstapel utgör ett vackert landmärke. Härifrån rekommenderas en avstickare till Wira Bruk som var en av landets viktigaste vapensmedjor under stormaktstiden. På Wira Bruk kan du uppleva hur livet och arbetet tedde sig under 1700- och 1800-talen, men också se hur konstsmide går till idag. Miljön är vacker och lämpar sig ypperligt för en promenad. Den fikasugne kan ta en paus i kaféet i det gamla Tingshuset och ett besök i konstsmidesbutiken är ett måste.

Bergshamra

I naturskön roslagsmiljö 400 m från Bergshamraviken ligger trevliga Carlberg Bed & Breakfast där du bor över natten. Här finns cykeluthyrning och det går utmärkt att göra dagsturer i närområdet. Carlberg B&B erbjuder hel- och halvdagsturer med lunchpaket. Du kan även boka ett brett spektra av aktiviteter, så som kurs i bågskytte och kajakpaddling, akvarellmålning, mindfulnessvandring samt fiske.

I samhället Bergshamra finns bland annat livsmedelsbutik, grill och antikvitetsbutik. Platser i närheten värda ett besök är Kvarngården med konstutställningar, Penningby slott och Malmsjöns Naturreservat. En av Sveriges äldsta nationalparker, Ängsö, ligger utanför Bergshamra. Ön bjuder ett välbevarat och genuint odlingslandskap och nås med Blidösundsbolaget, tur- eller taxibåt.

Kontaktinformation

Bike & Hike Roslagen
Dillingbyvägen 48
761 91 Norrtälje
Telefon: 070-929778

Arrangör: Bike & Hike Roslagen

E-post: bikeandhike.roslagen@gmail.com
Hemsida: www.bikeandhikeroslagen.com

Res med kollektivtrafiken

Fakta

KulTuren - Cykelpaket, boende och aktiviteter: Cykelpaket bokas hos ResGladh Tel: + 46(0)70- 99 29 778 E-post: info@resgladh.com www.resgladh.com.

Ljusterö Linanäs Hamn -  Tel: +46(0)8-542 400 10 E-post: info@linanashamn.se 

Bergshamra Carlberg Bed and Breakfast - Rum, frukost och cykeluthyrning Tel: +46 (0)176-260420 E-post: info@carlbergbo.se www.carlbergbo.se

Vägbeskrivning

Ta en av Waxholmsbolagets båtar från Stockholm (Strömkajen) eller Vaxholm till Linanäs på Ljusterö där du startar din cykeltur.

Hitta hit