KulTuren - Cykeltur mellan Ljusterö & Bergshamra

Norrtälje

 

Stockholm, Ljusterö, Bergshamra - Cirka 26 kilometer cykling genom den kulturrika kust- och skärgården.

Ljusterö
Turen kan utgå från Stockholm eller Vaxholm där Waxholmsbolagets båtar tar dig till Linanäs på Ljusterö. 

Ljusterö bjuder på ett rikt kulturliv. Vid torget ligger turistbyrån och Östrasalt - ett konstmuseum med fantastiska samlingar och utställningar. 

Från Ljusterö torg kan du fortsätta den vackra vägen ut mot Östra Lagnö och det fantastiska naturreservatet med klippor slipade av inlandsisen vilka vetter rakt ut mot ytterskärgården.

Underbara skärgårdsbyar att besöka är Laggarsvik och Hummelmora. En annan trevlig plats är Ljusterö Huvuds utsiktsberg, varifrån man kan se ända in till Stockholm vid klart väder. I Väsby finns också en golfbana med 18 hål.

För att fortsätta turen på fastlandet tas vägfärjan från Ljusterö till Östanå och Roslags-Kulla.

* Siaröfortet - Vid Östanå färjeläge finns även båtförbindelse med Blidösundsbolaget/Waxholmsbolaget till Siaröfortet – sex gamla luftvärnsbunkrar från andra världskrigetett som idag är ett underjordiskt museum. Museet erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar med kanoner och skyttevärn. Här finns även vandrarhem och kafé.

Roslags-Kulla

Här finns en röd träkyrka från tidigt 1700-tal som med sitt torn och klockstapel utgör ett vackert landmärke. Härifrån rekommenderas en avstickare till Wira Bruk som var en av landets viktigaste vapensmedjor under stormaktstiden. På Wira Bruk kan du uppleva hur livet och arbetet tedde sig under 1700- och 1800-talen, men också se hur konstsmide går till idag. Miljön är vacker och lämpar sig ypperligt för en promenad. Den fikasugne kan ta en paus i kaféet i det gamla Tingshuset och ett besök i konstsmidesbutiken är ett måste.

Bergshamra

I naturskön roslagsmiljö 400 m från Bergshamraviken ligger trevliga Carlberg Bed & Breakfast där du bor över natten. Här finns cykeluthyrning och det går utmärkt att göra dagsturer i närområdet. Carlberg B&B erbjuder hel- och halvdagsturer med lunchpaket. Du kan även boka ett brett spektra av aktiviteter, så som kurs i bågskytte och kajakpaddling, akvarellmålning, mindfulnessvandring samt fiske.

I samhället Bergshamra finns bland annat livsmedelsbutik, grill och antikvitetsbutik. Platser i närheten värda ett besök är Kvarngården med konstutställningar, Penningby slott och Malmsjöns Naturreservat. En av Sveriges äldsta nationalparker, Ängsö, ligger utanför Bergshamra. Ön bjuder ett välbevarat och genuint odlingslandskap och nås med Blidösundsbolaget, tur- eller taxibåt.

Kontaktinformation


761 30 Norrtälje
Telefon: 0767-650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.bikeandhikeroslagen.com

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Ta en av Waxholmsbolagets båtar från Stockholm (Strömkajen) eller Vaxholm till Linanäs på Ljusterö där du startar din cykeltur.

Hitta hit