Roslagsleden etapp 7: Penningby - Vigelsjö, 22 km.

Norrtälje

Roslagsleden, etapp Penningby - Vigelsjö. 

Efter Penningby slott följer en ganska lång vandring efter väg. Vid Lännaby vägskäl väntar en trevlig avstickare till Länna kyrka som ligger påfallande vackert vid Kyrksjön. Kyrkan byggdes under 1300-talet. På korväggarna finns gotiska målningar som tillhör de äldsta muralmålningarna i länet. Det ursprungliga sättet att komma till gudstjänst var sjövägen.

En ny kyrkbåt ligger vid kyrkbryggan. Vid stranden av Kyrksjön ligger Nils Ferlins diktarstuga, torpet som var författarens bostad i byn på 1940-talet.

På väg tillbaka till vägkorset passerar man Länna gamla prästgård – Upplands äldsta bevarade sätesbyggnad. Boka gärna ett besök och gör en kulturhistorisk tidsresa från 1703 till 1959. Intill prästgården ligger det åttkantiga ”Silverdasset”, med färgade glasrutor. Genom dörren stiger man in i det trehåliga hemlighuset, byggt 1916 av kyrkoherdern Carl Silwer inför visitation av ärkebiskop Nathan Söderblom.

OBS! Ledupphåll vid Fäglasjön - ett par kilometer mellan Länna och Sågen är det ett uppehåll i Roslagsleden och ledmarkeringar och skyltar finns inte längre på denna sträcka. Det vindskydd som fanns på sträckan är också borttaget. 

Innan Roslagsleden går in i Norrtälje stad finns en rastplats, vid Kyrksjön i Frötuna. Strax innan rastplatsen kan man ta av från leden och följa vägen som slingrar längs med Kyrksjön till Borgberget och fornborgen som anlades under mitten av järnåldern. Då var den en imponerande anläggning med en 175 meter lång ringmur.

Väl inne i Roslagens huvudstad Norrtälje passerar leden de vackra villorna i Kvisthamra på vägen ut till Kärleksudden. Här finns sommarkafé och havsbad. Gör gärna en liten avstickare över träbron till Borgmästarholmen. Från Kärleksudden följer Roslagsleden strandpromenaden in till de centrala delarna av Norrtälje. Norrtälje fick sina stadsprivilegier 1622, men stora delar brändes ner av ryssarna 1719. På 1730-talet byggdes Wallinska gårdarna vid Lilla Torget och Rådhuset på Stora Torget. På 1800-talet var Norrtälje en av Östersjöns mest populära badorter – känd för sin välgörande gyttja.

I dag är Norrtälje en idyllisk liten stad med genuin bebyggelse. Här lockar butiker, krogar och kaféer, konst evenemang och museer – året runt. Missa inte Pythagoras industrimuseum och Norrtälje konsthall. Norrtäljeån mitt i stan frestar med havsöring för flugfiskaren.

Övernatta gärna på Pensionat Granparken, nybyggda Åtellet vid Norrtäljeån, Hotell Roslagen, på vandrarhemmet Hvilan eller på Bed & breakfast. Kontakta gärna Norrtälje turistbyrå för mer information!

Vid Vigelsjö gård intill sjön Lommaren passar det bra att avsluta eller börja sin vandring på Roslagsleden. Här finns bad, aktiviteter, servering och viss service. Här börjar den nya delen av Roslagsleden som slutar i Grisslehamn vid Ålands hav.

 

OBS

Mellan Lännaby vägskäl och Sågen är det för tillfället ett avbrott i leden.

Kontaktinformation

Roslagsleden

76130 Norrtälje
Kontaktperson: Visit Roslagen
Telefon: 0767-650660
Bokning: 0767-650660

Hemsida: www.roslagsleden.se

Mer från Välkommen till Roslagsleden!

Utbud

Fakta

Norrtälje turistbyrå,0767-650 660, www.roslagen.se
Länna kyrka, (kyrkovaktmästare) 0176-26 80 24
Länna gamla prästgård, 0176-26 80 50, 070-665 70 90.

Vigelsjö Camping, 0176-20 92 10, www.norrtaljecamping.com

Hitta hit