Roslagsleden etapp 11: Sandviken - Grisslehamn

Norrtälje

Längd: 20 km

Räkna med fantastiska vyer över Ålands hav längs delar av Roslagsledens sista etapp. Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn vandrar du i varierad terräng längs Väddökusten.

Efter en stunds vandring på grusväg och genom ett skogsparti kommer du till Mälbyhamn där ett tappställe för dricksvatten finns. Strax norr om Mälbyhamn möts du av klapperstensfält som formats av havet genom årtusenden. Här kan det stundtals vara lite tuffare terräng att vandra över stenfälten.

Vid Edebyhamn och Havsängen går leden längs ett småkuperat landskap med skog, insprängda åkrar, betesmarker och småbyar med gott om fritidsbebyggelse. Ett område med urkalksten sträcker sig härifrån upp till Flisberget och Skottviken i norr. På kalkhällarna finns en unik flora och gott om insekter.

Fiskeläget i Nothamn var tidigare den största fiskeplatsen på Väddökusten. Här har bönderna fiskat strömming med not och skötar och bundit ålryssjor. Vid Skottviken vandrar du direkt på den härliga sandstranden. Vid Fjällboholmar finns också en fin strand med sand och klipphällar, perfekt för en matsäckspaus.

Vid Tullviksbäckens naturreservat möts du av ett vackert vandringsstråk. Tullviken är en populärs plats för både sportfiskare och surfare med en storslagen utsikt över Ålands hav. Här finns bad med dass, brygga med badstege, omklädningshytt, eldstad och parkeringsplatser.

Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. Ateljén är vitmålad mot havet och röd mot land, som ett sjömärke. På väg mot slutmålet Albert Engströmmuseet går leden förbi det sommaröppna Kafé Kalaset som ligger i Alberts stall.

Väl framme i Grisslehamn livsmedelsbutik, fiskaffär, restauranger och kaféer. Här finns också en levande fiskehamn och hemmahamn för Eckerölinjens färjor till Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsled 6 till Kilpisjärvi i norra Finland.


Att ta sig hit:
Det går inte att ta sig med buss till Sandviken. Det närmaste alternativet är att åka till Älmsta och därifrån gå 5 km till Sandvikens camping. Du tar då buss 676 från Stockholm till Norrtälje och vidare med buss 637 till Älmsta station. Parkering finns vid Sandvikens camping.     


Kultur, natur och historia:
Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. På 1600-talet byggdes här ett posthus som brändes av ryssarna 1719. Ett nytt kom till, men när det brann byggde man det nya posthuset i nuvarande Grisslehamn. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år.

I Mälbyhamn fanns förr både svavelkisgruva och järnärnmalmsgruva, den äldsta cirka 400 år. Intill leden syns idag vattenfyllda gruvhål och en uppbyggd rundbana där hästens vandringskraft användes för gruvarbetet. Gruvdriften från Vasatiden upphörde i praktiken 1905, men fanns formellt kvar ända till 1992. Klapperstensfälten strax norr om Mälbyhamn har formats av havet genom årtusenden och genom landhöjningen hamnat flera meter upp på land. Det har ett stort geologiskt värde, så plocka

Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler.

Kontaktinformation


76128 Norrtälje
Telefon: 0176-71000

Hemsida: www.roslagsleden.se

Fakta

Norrtälje Turistbyrå, 0767-650 660, Albert Engströmmuseet, 0176-308 90, Eckerölinjen, 0175-258 00, Hotell Havsbaden, 0175 - 309 30

Hitta hit