Roslagsleden etapp 11: Sandviken - Grisslehamn

Norrtälje

Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn följer vandring i varierad terräng längs Väddökusten med hänförande utsikt över Ålands hav.

Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. På 1600-talet byggdes här ett posthus som brändes av ryssarna 1719. Ett nytt kom till, men när det brann byggde man det nya posthuset i nuvarande Grisslehamn. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år – folkfest och roddtävlingmed postrotebåtar.

I Mälbyhamn fanns både svavelkisgruva och järnärnmalmsgruva, den äldsta cirka 400 år. Intill leden syns vattenfyllda gruvhål och en uppbyggd rundbana där hästens vandringskraft användes för gruvarbetet. Gruvdriften från Vasatiden upphörde i praktiken 1905, men fanns formellt kvar ända till 1992. I Mälbyhamn finns tappställe för färskvatten. Klapperstensfälten strax norr om Mälbyhamn har formats av havet genom årtusenden och genom landhöjningen hamnat flera meter upp på land. Det har ett stort geologiskt värde, så plocka inte sten där.

Vid Edebyhamn och Havsängen är landskapet småkuperat med skog, insprängda åkrar, betesmarker och småbyar. Längs kusten finns gott om fritidsbebyggelse. Ett område med urkalksten sträcker sig härifrån upp till Flisberget och Skottviken i norr. På kalkhällarna finns en säregen flora, en rik insektsfauna och gott om orm!

Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler. Skogen i väster är tydligt påverkad av den kalkhaltiga berggrunden och mycket värdefull ur naturvårdssynpunkt. Fiskeläget i Nothamn var den största fiskeplatsen på Väddökusten. Här har bönderna fiskat strömming med not och skötar och bundit ålryssjor. Skottviken erbjuder vandring direkt på den härliga sandstranden. Vid Fjällboholmar finns också en fin strand med sand och klipphällar.

Tullviksbäckens naturreservat har två bäckflöden närmast havet – ett av länets viktigaste naturliga reproduktionsområden för havsöring. Skogen närmast havet är mager och karg – ett vackert strövstråk. Tullviken är mycket vacker och populär för både sportfiskare och surfare. Kvarnsand har storslagen utsikt över Ålands hav. Här finns bad med TC, brygga med badstege, omklädningshytt, eldstad och parkeringsplatser.

Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. Ateljén är vitmåladmot havet och rödmot land, som ett sjömärke. Följ gärna med på guidad visning! På vägmot slutmålet Albert Engströmmuseet går leden förbi det sommaröppna Kafé Kalaset som ligger i Alberts stall.

Grisslehamn erbjuder boende bland annat på Grisslehamn gård B & B, Pensionat Solgården med stugor, Hotell Havsbaden med SPA, Grisslehamns Husvagnscamping med stugor och lantligt boende på Mats Persgården i Tomta. Turistbyråerna informerar. I Grisslehamn finns livsmedelsbutik, fiskaffär, design
och konsthantverk, restauranger och kaféer. Här finns också en levande fiskehamn och hemmahamn för Eckerölinjens färjor till Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsled 6 till Kilpisjärvi i norra Finland.

Ladda gärna ned informationsfilen till höger.

Mer från Välkommen till Roslagsleden!

Utbud

Fakta

Norrtälje Turistbyrå, 0767-650 660, www.roslagen.se

Albert Engströmmuseet, 0176-308 90, www.albertengstrom.se

Eckerölinjen, 0175-258 00, www.eckerolinjen.se

Hitta hit