Pythagoras industrimuseum, Norrtälje

Norrtälje

Motorfabriken som blev museum

Högt upp på Södra berget i Norrtälje finns ett stycke spännande historia – motorfabriken Pythagoras. En gång i tiden tillverkades tändkulemotorer här som såldes över hela världen.
Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande museum. Här finns berättelser om maskiner och människor, om hur världen såg ut under tidigt 1900-tal. Här ägde historien rum.

mickes-teckning

Det finns mycket att uppleva på museet. Förutom fabriksmiljön kan man besöka ett gammalt affärskontor och hälsa på i en arbetarbostad med kökstäppa och trädgård. Den nyfikne får veta mer genom utställningar, filmvisning och bildspel. Under guidade visningar får besökarna uppleva ljuden, lukten, lorten från förr. Tändkulemotorerna dunkar och remmarna i verkstadsmaskinerna smattrar i taket. Man kan också låna audioguide och ta sig runt i egen takt på museet.

Här finns något för hela familjen. I fabrikens vackra gamla provkörnings- och packhall hittar du Barnens Pythagoras, en plats där man kan leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. Det finns små arbetsrockar att byta om till, stämpelur att stämpla in i och mycket annat kul. På bakgården kan man leka ännu mer.

Fabrikens gamla smedja rymmer idag ett trivsamt och charmigt kafé. Där kan man sitta och njuta en stund av atmosfären till en god kopp kaffe, inta enklare förtäring eller fördjupa sig i souvenirbutiken.

Sveriges bäst bevarade industriminnen!

Tändkulemotorfabriken Pythagoras som visas i originalskick är ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen! Här finns också Barnens Pythagoras med mekaniklek, ett arbetarhem från 40-talet och utställningen Bilden av ett kulturarv - från glasnegativ till digitalfoto, samt Kafé Smedjan.

Kontaktinformation

Pythagoras Industrimuseum
Verkstadsgatan 6
Norrtälje
Telefon: 0176-10050

E-post: info@pythagorasmuseum.se
Hemsida: www.pythagorasmuseum.se

Öppettider

Öppettider: 7 september kl 11-15

Prisinformation

Entré: 80 kr för alla som har fyllt 18 år. 50 kr för alla som har fyllt 4 år. Audioguide för barn, vuxna och engelsktalande ingår i entréavgiften.

Res med kollektivtrafiken

Faciliteter

Café
Tillgänglighetsanpassad
Gratis WiFi

Hitta hit