Res i Stockholms skärgård

Det finns många sätt att ta sig runt i Stockholms skärgård. Båt är kanske det första man kommer att tänka och det flesta större öar trafikeras med Waxholmsbåt eller annan reguljär trafik. Många av turer utgår direkt från Stockholms city och tar dig ända ut i havsbandet. Till många platser kan du också komma med buss, tåg, egen bil eller till och med cykel. Knappa in varifrån du vill åka och vart i reseplaneraren så får du förslag på hur du bäst kan ta dig med allmänna transportmedel till just din destination. Välkommen till skärgården!

 

Res med lokaltrafiken

Sök resa

BÅT

Båt - kollektivtrafik

Kollektivtrafiken på vattnet sköts av Waxholmsbolaget. Dessa båtar fungerar precis som SL:s bussar och pendeltåg fast till sjöss. Därför går det inte att boka platser eller biljetter hos Waxholmsbolaget. På www.waxholmsbolaget.se finner du mer information om vilka bryggor som trafikeras. Här finns även en reseplanerare som hjälper dig att hitta rätt bland alla möjliga färdvägar. Waxholmsbolaget har även en egen app att ladda ner till din smartphone. Knappa in vart du vill resa så får du upp vilka bryggor du kan resa från för att nå målet.

Biljetter
Köp biljett ombord och betala med kontokort, kontant eller med reskassan på Access-kortet. Det är viktigt att spara biljetten, för den måste du lämna till personalen när du kliver av båten.

Precis som i övriga kollektivtrafiken kan du inte boka plats. Men är ni en grupp på fler än 10 personer är det bra om ni föranmäler er resa hos Waxholmsbolagets kundtjänst på 08-600 10 00 så ni kan vara säkra på att alla får plats.

Glöm inte semaforen
Längst ut på bryggorna i skärgården finns en rund fällbar skylt. Den kallas semafor och ska vara uppfälld i lodrätt läge när du väntar på båten. Det är en signal till personalen på båten att någon vill stiga på. När det är mörkt behöver du en ficklampa att blinka med mot båten, som annars har svårt att se dig.

Här hittar du mer information om hur du reser i skärgården med båt:

Waxholmsbolaget

Cinderellabåtarna

Båt – taxibåt och andra båtlinjer

Om du hellre reser med en bokad taxibåt hjälper de lokala turistbyråerna till med information om vilka bolag som finns att välja på. I samband med information om besöksmålet finns generellt bra tips på hur du tar dig dit.

På flera ställen i skärgården går privata båtlinjer eller andra regelbundna båtturer. Även här kan de lokala turistbyråerna hjälpa dig att hitta rätt.

 

BUSS & TÅG

Bolaget Storstockholms Lokaltrafik, SL, ansvarar för buss, tunnelbana, pendeltåg, spårvagn samt vissa färjelinjer i Stockholms län. Tidtabeller hittar du enklast på SL, på SL Center eller på bussarna.  SL:s reseplanerare visar vilka buss, tåg eller båtförbindelser som tar dig till ditt resmål.

Biljetter
Köps på SL-center, tunnelbanespärrar, Pressbyråer, biljettautomater eller via SMS. För den som gör få resor är kontantkort (pre-paid card) det bästa. Det går också bra att köpa ett 1-, 3- eller 7-dygnskort. Dessa ger dig fria resor i alla zoner under giltighetstiden.
Observera att det inte går att köpa biljetter kontant ombord på bussarna i Stockholms län.

Precis som i övriga kollektivtrafiken kan du inte boka plats. Men är ni en grupp på fler än 10 personer är det bra om ni föranmäler er resa hos SL:s kundtjänst på 08-600 10 00 så ni kan vara säkra på att alla får plats.

Här hittar du mer information om hur du reser i skärgården med buss och tåg:

SL

 

BIL

Många öar i skärgården har vägförbindelse med bro eller vägfärja. Hos Trafikverket finner du tidtabell till vägfärjorna inom Stockholms län.

{{favourites.count()}}