Plantera en fjärilrestaurang, Länsmansgården Åkersberga

Åkersberga, Österåker

Vi kommer att plantera växter som fjärilar tycker om, växter som du kan sätta i din egen trädgård. Vi kommer att titta på gårdens bikupa och leta efter de som omvandlar växtdelar till mull i komposten.

Vi tar upp begrepp som pollinatör, nedbrytare och kretslopp, och funderar på hur allt hänger ihop. Dagen avslutas med en tipspromenad som en repetition och ytterligare ett tillfälle att förstå mer.
Samarrangemang med Åkersberga Trädgårdssällskap.
Kontaktperson Linda Wirén 076-421 20 34

04jun 13:00 - 15:00

Kontaktinformation

Österåkers Naturskyddsförening
Kantarellvägen 12
Åkersberga
Telefon: 076-4212034
Telefon: 076-4212034

Arrangör: Naturskyddsföreningen Österåker

E-post: info.osteraker@naturskyddsf...
Hemsida: http://osteraker.naturskydd...

Prisinformation

Gratis

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Lämpliga växter Här kommer förslag på växter att plantera i din fjärilsrestaurang:
syrénbuddleja, (Buddleia davidii helst en rödviolett sort) är en given växt, den är en riktig fjärilsdragare.
Växter att välja mellan är anisisop (Agastache foeniculum), blå bolltistel (Echinops bannaticus), isop (Hyssopus officinalis), heliotrop (Heliotropium arborescens), kattmynta (Nepeta cataria), kungsmynta (Origanum vulgare), kärleksört (Sedum telephium), lavendel (Lavandula angustifolia), pipört (Centranthus ruber), praktröllika (Achillea filipendulina), praktbetonika (Stachys macrantha), rosen- och hampflockel (Eupatorium purpureum o
cannabinum), temynta (Monarda didyma), röd rudbeckia (Echinacea purpurea), salvia (Salvia officinalis), stenört (Alyssum), stjärnflocka (Astrantia major), strålöga (Telekia speciosa), timjan av olika arter (Thymus), vinterkyndel (Satureja montana) och ålandsrot (Inula helenium).
För vårens blomning t ex aubretia (Aubrieta x cultorum), backsippa (Pulsatilla vulgaris), luktviol (Viola odorata), gullviva (Primula veris), vårstjärna (Scilla forbesii) och olika sorter av lungört (Pulmonaria). Kaprifol (Lonicera caprifolium) drar till sig nattfjärilar.
Fruktträd ger nektar på våren och sockerrik fallfrukt på hösten. Andra omtyckta trädarter är sälg, hägg och rönn. Dessa växter kan man ju inte plantera för att man fått en idé om att locka
fjärilar en sommar. Men har man dem så kan man vara rädd om dem och inse, att det inte bara är vi människor som har glädje av dem.

Vägbeskrivning

Länsmansgården, Åkersberga.

{{favourites.count()}}