Roslagsambassadörstur - Ångbåt på kanalen, Åkersberga

Roslagsambassadörsturer 2017, Österåker

BOKA HÄR!

Följ med på en guidad tur längs kanalen, långhundraledens farvatten med ångslupen Hjerter Kung. En ångslup med salong av fernissad mahogny och beslag av gjuten brons och mässing, ger en lugn och skön miljö för att uppleva kanalen och dess historia.

Vi tar oss långsamt och tyst uppför kanalen via Österåkers gamla sluss från 1824 och därefter vidare upp i Garnsviken. När vi nått Hakunge vänder vi tillbaka. Kanske har vi turen att få se bäver och andra djur.

På vägen upp kommer vår guide att berätta historien om långhundraleden och omkringliggande miljöer och byggnader.

Under färden tillbaka njuter vi av tystnaden och kaffe med smörgås.

Skeppare:Björn Westman

Guide:Hans Rockberg

Boka
10aug 08:30 - 11:00 16:30 - 19:00 Roslagsambassadörsturer 2017

Kontaktinformation

Visit Roslagen AB

18450 Åkersberga
Telefon: 0767-650660
Telefon: 0767-650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: http://www.roslagen.se

Res med kollektivtrafiken

Fakta

BOKA HÄR!

Idén med att skaffa en ångbåt är gammal.
Under en resa på Göta Kanal med vår båt S/Y Yonder hamnade jag (Björn) och Maria i Forsvik, placerat innanför Karlsborg vid Vättern. Forsvik är ett underbart och omväxlande ställe med full fart på det gamla bruket, bl.a. med bygget av hjulångaren ERIK NORDEWALL ll. Dessutom for det mindre ångslupar omkring i vassen.

Maria hoppade iland efter slussen, gick upp till kanalbutiken 5 Knop där Laila & Bernt med B2 ånga huserar och bad att få köpa en ångbåt. Så blev det väl inte den gången.

Lite senare under hösten ringde Bernt och sade att det finns en ritning gjord av konstruktör Harald Olsson i Vänersborg daterad 1892 på en slup lämplig i storlek och pris. Maria tyckte slupen hade en passande storlek. Dessutom hade den inte blivit byggd tidigare.

Sagt och gjort, Maria beställde ett skrov tillverkat enligt W.E.S.T. metoden med kärnfura som distansmaterial. Skrovbygget genomfördes med bravur och inom tidsramarna av Kungslena Finsnickeri med Lars Qvist i spetsen, leverans sommaren 2006.