Gräsö

Öregrund, Norrtälje

Gräsö är Sveriges tionde största ö och en av de allra vackraste. Hit tar man sig lätt med vägfärja från Öregrund.

Gräsö har ett unikt kulturlandskap med orörda ytterskär, lummiga lövskogar och många arter av bl a orkidéer och majviva. Gräsö är känd för salta bad i glittrande böljor och soldränkta klippor med sjöfåglar och blommor i varje klippskreva. Ön inbjuder till cykelturer och upptäcktsfärder med kajak. Här finns härliga cykelvägar, camping, vandrarhem och stugor.

Varje år arrangeras Gräsö konstrunda. Då ställer konstnärer över hela ön ut i sina hem, sjöbodar och bygdegårdar.

Örskärs fyrplats norr om Gräsö är skärgårdens nordligaste utpost mot öppet hav. Här finns vandrarhem med servering. Här kan du bada och fiska från rundslipade klippor, vandra bland orkidéer, havtorn och sjungande gölgrodor i naturreservatet och gå upp i den pampiga fyren ritad av slottsarkitekt Carl Hårleman. Här har SMHI en väderstation som nämns i radio varje dag.

Örskär är en perfekt plats för fågelskådning med en imponerande lista av fågelrariteter. Havsörn syns i stort sett varje dag. Floran är rik och hela 18 arter av orkidéer har hittats här.

Rävsten sydost om Gräsö är ett skärgårdsparadis med rik flora och spännande fågelliv. Här finns stugby, badtunna, tältplats, roddbåtar och kajaker.

Kontaktinformation

Visit Roslagen - Stockholm Archipelago
Öregrunds turistbyrå Hamntorget 1
74242 Öregrund
Telefon: 076-7650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: http://www.roslagen.se

{{favourites.count()}}